"Voorstel om erfenissen tot 250.000 euro onbelastbaar te maken is onbetaalbaar"

Katrien Schryver (CD&V): " Het budgettaire plaatje kan hier onmogelijk kloppen"
BELGA Katrien Schryver (CD&V): " Het budgettaire plaatje kan hier onmogelijk kloppen"
Het sp.a-voorstel om iedereen 250.000 onbelast te laten erven is onbetaalbaar. Dat is vandaag te horen bij de regeringspartijen. Die zitten zelf in de laatste rechte lijn naar een nieuw stelsel van erfbelasting, dat mogelijk volgende week wordt afgeklopt.

Sp.a wil het hele systeem omgooien. Kern van het voorstel is dat iedereen tijdens zijn leven 250.000 euro uit erfenissen of schenkingen mag ontvangen zonder daarop belastingen te moeten betalen. Wie boven dat bedrag van 250.000 gaat, wordt progressief belast. De partij rekent op terugverdieneffecten door achterpoortjes te sluiten en denkt dat er minder zal worden ontweken als er lagere tarieven worden opgelegd.

Regeringspartijen CD&V en N-VA geloven er niet in. "Die vrijstelling van 250.000 euro zal heel grote financiële consequenties hebben", zegt Katrien Schryvers van CD&V. "Wij staan open voor alles, maar hier kan het budgettaire plaatje onmogelijk kloppen." Vlaanderen haalt immers zo'n 1,3 miljard euro inkomsten uit de erfbelasting. Daarvan mag 117 miljoen worden besteed aan een verlaging.

Vlaams Parlementslid Jos Lantmeeters (N-VA): "Hier is niet over nagedacht."
Foto Gielkens Vlaams Parlementslid Jos Lantmeeters (N-VA): "Hier is niet over nagedacht."

Afschaffing erfbelasting

"Over dit voorstel is totaal niet nagedacht", maakt Jos Lantmeeters van N-VA zich sterk. "Iedereen krijgt 250.000 euro belastingvrij, of dat nu in rechte lijn is of niet. Iemand met drie kinderen en een echtgenote zou dus 1 miljoen euro onbelast kunnen nalaten, dat betekent een de facto afschaffing van de erfbelasting."
Van terugverdieneffecten zal volgens hem geen sprake zijn. "Wie meer dan een miljoen heeft, schuift makkelijk met zijn vermogen."

Op 23 februari beslist de regering naar verwachting over een nieuw belastingstelsel. Elke partij heeft haar verlanglijstje. N-VA, Open Vld en CD&V lijken het erover eens dat het hoogste tarief van 65 procent, voor wie bijvoorbeeld erft van een ver familielid, omlaag moet. Daarnaast willen zowel N-VA als Open Vld een verzachting van het leed voor de langstlevende partner. CD&V wil ook graag een verlaging van de belastingen in rechte lijn en meer flexibiliteit.
91 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stefan steegen

  Onbetaalbaar? Het is regelrechte diefstal van de staat.

 • bert triau

  En we partner als je niet getrouwd zijt ? Wat let een persoon aan te duiden die mag erven tegen lager tarief ? Populisme

 • René De Belder

  Ik stem alleen nog blanco, dat is de enige partij die niet in uw zakken zit en zo geef ik ook geen voorkeurstemmen aan niemand, 't zijn allemaal zakkenvullers. We worden al heel ons leven bestolen. Iedereen moest dat doen en wees maar zeker, dan gaan de stemmen niet naar de meerderheid hoor. Dit is de enige manier om te protesteren.

 • aaron aerts

  "onbetaalbaar"? met andere woorden, heren politiekers cashen zichzelf uit met het geld van overledenen. En in plaats van ze naar de families terug te laten vloeien geven ze liever belasting op arbeid. Als ze dan in armoede verzeild raken of blijven an moeten ze maar naar het OCMW lopen ? Wat een leuk land hebben we.

 • edgar miroyan

  Schandalig!! Erfbelasting zou nooit mogen bestaan!! Mensen werken en sparen heel hun leven en politiekers moeten daarvan profiteren!!?? We betalen al genoeg belasting aan alles waar ze belasting voor willen!! Dit gaat er dik over!!