"Vernietigend beeld” van Claes in rapport ontslagen VRT-CEO Lembrechts

Peter Claes, directeur Media en Productie en Paul Lembrechts, ex-CEO van de VRT.
VRT/Phile Deprez, Belga Peter Claes, directeur Media en Productie en Paul Lembrechts, ex-CEO van de VRT.
De Morgen kon het dossier inkijken dat de intussen ontslagen VRT-CEO Paul Lembrechts samenstelde om het ontslag te vragen van directeur media en productie Peter Claes. In het dossier wordt -volgens de krant- een “vernietigend beeld” geschetst van Claes. Het dossier, dat een onvoldoende kreeg, werd opgesteld met de bedoeling duidelijk te maken dat verder samenwerken geen optie is. 

Volgens Lembrechts is er een manifeste vertrouwensbreuk tussen Claes en het directiecomité. Het directiecomité kan er, volgens de samenvattende nota van Lembrechts, niet op vertrouwen dat Claes de beslissingen die zij nemen loyaal en integraal uitvoert. Er is sprake van een attitudeprobleem. Volgens de nota gaat het om "intimidatie van medewerkers, het bevorderen van angst bij die medewerkers en het in de hand werken van polarisering".

Verder klagen de directieleden in het dossier van Lembrechts dat Claes' eigen afdeling niet transparant communiceert en te veel soloslim speelt bij cruciale beslissingen. 

Een derde punt van kritiek bij het directiecomité zijn de contacten die Claes er met politiek en private mediabedrijven op nahield.

In een reactie noemt Claes het "schokkend dat bepaalde personen met verantwoordelijkheden voorrang geven aan een persoonlijke aanval boven wat goed is voor de VRT".
66 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  We kunnen beter ineens De Wever CEO van de VRT maken dan kan hij samen met Christan Van Thillo( beste vriend van Bart) van VTM bepalen wat wij wel en wat wij niet moeten zien . Open jullie ogen voor de nva ze helemaal sluit.

 • Gino Denil

  Het testbeeld wordt al lang niet meer uitgezonden. Sommigen zijn echt wel niet mee met hun tijd.

 • willem merken

  En een rapport geschreven voor de raad van bestuur (die hiervoor verantwoordelijk is) word dan maar gelekt aan de linkse pers. Als je iemand buiten wil ga je hem toch niet ophemelen.

 • chris Daems

  Benjamin Dalle – kersvers minister van Brussel, Media en Jeugd – mag voor de meeste mensen dan een nobele onbekende zijn, de naam van zijn vrouw Maïté Piessen doet wel een belletje rinkelen. Piessen werkt al negen jaar als journaliste op de nieuwsdienst en is tegenwoordig aan de slag als nieuwslezer op Radio 1. Dat botst met de nieuwe functie van haar man. Het zou er toe kunnen leiden dat Piessen op gegeven moment verslag moet uitbrengen over de bezigheden van haar man. En dat ligt gevoelig.

 • Clemence Nees

  Ik snap niks van dat (politieke) kat-en-muisspelletje, maar weet één ding: de VRT is niet goed bezig...