“Van Overtveldt goochelde met cijfers om fiscale records te claimen”

Johan Van Overtveld.
Photo News Johan Van Overtveld.
Nieuwe cijfers tonen dat de voorbije jaren geen records werden geboekt in de inning van fraudegeld door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Nochtans claimde toenmalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) meermaals zo'n record. Dat meldt De Morgen vandaag.

Net geen 254 miljoen euro haalde de BBI vorig jaar op in de strijd tegen fiscale fraude. Dat ligt een stuk onder de 307 miljoen van 2017, maar wel in dezelfde lijn als de 263 miljoen en 282 miljoen in de voorgaande jaren. Geen van de voorbije regeringsjaren doet beter dan 2014, toen minstens 391 miljoen opgehaald werd.

Gegoochel met meetmethoden

De cijfers komen uit een antwoord van minister Alexander De Croo (Open Vld), die de bevoegdheid Fraudebestrijding overnam na het vertrek van N-VA uit de regering. De Croo verschafte ze op vraag van sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven. Ze bevatten de inningen door de BBI. Daar werden vervolgens de spontane regularisaties van afgetrokken. In een nota aan de commissie Financiën van april 2018 noemde toenmalig minister Van Overtveldt dat zelf de gepaste methode voor een correcte vergelijking.

Volgens sp.a goochelde Van Overtveldt met meetmethoden als het goed uitkwam om records te claimen. De Morgen kon Van Overtveldt niet bereiken voor commentaar.
78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jo vandenberghe

  NVA en OVLD hebben genoeg bewezen dat ze de rijken vertegenwoordigen,dus genoeg geweest.

 • johny vanderlinden

  We zullen ook eens met onze stem moeten goochelen bij de volgende verkiezingen.

 • Jan Verstrepen

  Nva en fiscale fraude dat is gewoon de kat bij de melk zetten. Met Nva is ons inkomsten gedaald, onze sociale bescherming gedumpt, hebben we een verhoogde leeftijd voor pensioen, minder pensioen en ik kan zo doorgaan en als kerst op de taart een verhoogde staatsschuld, waar is de tijd van De Wever 'show me the money".

 • Gino Denil

  Ook volgens Eurostat is de staatsschuld van België 106,3% van het BNP. En dat is hoger dan aan het begin van deze regeerperiode. Het nieuw geraamde begrotingstekort is daar nog niet in verrekend. En toekomstige financiële drama's, zoals de BDW ooit de aankoop van de F35 noemde, ook nog niet.

 • herman cohen

  NVA de partij van de rijken en het VBO , ge moet al ziende blind zijn om dat nog te ontkennen. Verder voor het kapitaal de beschermen is elke leugen goed, Van Overtveldt is dan ook een excellente leugenaar. Stemmen voor NVA is stemmen voor uitbuiting van " gewone mensen" en totale fiscale vrijheid voor bedrijven, vermogenden.