“Trump wil handelsakkoord met China”

President Donald Trump met zijn Chinese evenknie Xi Jinping.
AP President Donald Trump met zijn Chinese evenknie Xi Jinping.
De Amerikaanse president Donald Trump wil een handelsakkoord met China. Dat meldt persagentschap Bloomberg op basis van betrokken bronnen. Trump zou hoge ambtenaren aan het werk gezet hebben om voorwaarden op papier te zetten tegen de G20-conferentie eind november in Argentinië.

De mogelijke handelsovereenkomst komt er na Trumps telefoongesprek met zijn Chinese collega Xi Jinping gisteren. Hij omschreef dat gesprek, dat naar verluidt over Noord-Korea en handel ging, op Twitter al als “lang en erg goed”. Ook China liet van zijn kant weten dat het telefoongesprek “positief” was. Peking benadrukt verder dat bilaterale handel in principe voordelig is voor beide partijen.

Het overleg van gisteren is het eerste telefoongesprek tussen het Amerikaanse en het Chinese staatshoofd in zes maanden waarover openlijk wordt bericht. Het onderhoud komt na maanden van oplopende handelsspanningen, waarbij de VS importtarieven op Chinese goederen instelden en het Aziatische land telkens met gelijke maatregelen terugsloeg. Een voorstel voor een nieuwe handelsovereenkomst zou worden gezien als staakt-het-vuren in deze handelsoorlog.

Trump klaagt al jaren over het handelstekort dat de VS hebben met China. 
Hij beschuldigt het land van oneerlijke handelspraktijken en eist dat het meer Amerikaanse goederen importeert. Welke handelsdeal Trump voor ogen heeft, is onduidelijk.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.