“Trump ondertekent handelsdeal met China”

Handelsoorlog VS-China

Beide economische grootmachten lijken verdere toenadering te hebben gevonden in het slepende handelsconflict.
Photo News Beide economische grootmachten lijken verdere toenadering te hebben gevonden in het slepende handelsconflict.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn handtekening gezet onder een voorlopige handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Dat zou betekenen dat nieuwe Amerikaanse importheffingen op meer dan 160 miljard dollar aan Chinese goederen die zondag zouden ingaan, worden opgeschort. Beide economische grootmachten zijn al anderhalf jaar verwikkeld in een stevig handelsdispuut.

Eerder op de dag meldde Trump al op Twitter dat de VS dicht bij een “grote deal” met China zijn en dat beide partijen graag een akkoord willen sluiten in het slepende handelsconflict. Het gaat dan om een zogenoemde ‘fase 1-deal’, die de inzet moet worden voor een breder handelsakkoord tussen beide economische grootmachten. Bronnen hadden vervolgens gemeld dat er een principeakkoord is gesloten tussen de twee landen.

Komende zondag zouden nieuwe Amerikaanse importheffingen op meer dan 160 miljard dollar aan Chinese goederen ingaan. Naar verluidt hebben Amerikaanse onderhandelaars de Chinezen aangeboden deze te schrappen in ruil voor toezeggingen door Peking bij aankopen van Amerikaanse landbouwproducten. Ook zou Washington bereid zijn om bestaande heffingen op 360 miljard dollar aan Chinese producten met wel de helft te verlagen.

Financiële markten en olieprijzen

Op de financiële markten vielen de positieve geluiden aan het handelsfront in goede aarde. Op de beurzen in Europa en New York waren duidelijke plussen te zien. 

Ook de olieprijzen zijn duidelijk gestegen na berichten over de voorlopige handelsdeal. De prijs van een vat van 159 liter WTI-olie (West Texas Intermediate) voor levering in januari steeg vanmorgen in New York met 1,4 procent tot 60 dollar. In Londen won de prijs van een vat Brent-olie uit de Noordzee, voor levering in februari, 1,7 procent tot 65,27 dollar.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc LInden

  zijn handtekening is minder waard dan een scheet in een fles. china is klaar om hem een lesje te leren. een draak beledig je niet ongestraft

 • Wesley Gevaert

  Amerika heeft serieuze toegevingen moeten doen. Maar dat zal Trump er niet bij vertellen.

 • Meert Dominique

  De beste president sinds Al Capone. Hij gebruikt dezelfde methodes, chantage en racket. Ondertussen stijgt het aantal arme Amerikanen en de criminaliteit (vooral hate crimes) exponentieel. Happy Holidays.

 • Guy Bevers

  Blokkeer twitter en Trump is nergens !

 • dirk claeys

  Trump beheerd de huidige economische situatie volledig! Bedenk maar eens de gevolgen, als je morgen de Chinese invoer in België stopt, in Luik komen de pakjes toe, daar gaan iedere dag 900 Chinezen dit verwerken en onze middenstand opdoeken!