"Trump begrijpt weinig van centrale bank"

Voormalig Federal Reserve-baas Janet Yellen
REUTERS Voormalig Federal Reserve-baas Janet Yellen
Voormalig Federal Reserve-baas Janet Yellen heeft hard uitgehaald naar president Donald Trump. Die begrijpt volgens haar maar weinig van de Amerikaanse centrale bank, waar hij afgelopen jaar zoveel kritiek op had.

"Ik betwijfel zelfs of hij zou kunnen zeggen dat de doelstellingen van de Fed maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit zijn", aldus Yellen in een interview met businessprogramma Marketplace.

Zo zou Trump hebben gezegd dat de Fed een wisselkoersdoelstelling heeft. Volgens Yellen, die tegenwoordig werkt voor denktank Brookings Institution, laat Trump met dit soort uitspraken zijn onwetendheid duidelijk zien.
Yellen en Trump hadden al geen goede verstandhouding toen zij nog hoofd van de centrale bank was. Begin vorig jaar nam Jerome Powell het roer over bij de Fed. Trump uitte vorig jaar herhaaldelijk felle kritiek op Powell omdat die de rente maar bleef opschroeven.

Inmiddels heeft de Fed toch een soort pauze ingelast wat betreft het rentebeleid. Yellen kan zich vinden in die keuze van haar opvolger. "Er zijn veel onzekerheden die de vooruitzichten vertroebelen en het is gepast om te stoppen en toe te kijken hoe dingen zich ontwikkelen." 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jacques-Philippe Leclerc

    De Federal Reserve, is net als de NAVO totaal overbodig. De Federal Reserve heeft ons eindeloze niet anders dan "boom-and-bust" periodes geleverd. De Amerikaanse economie was veel stabieler, voordat de Federal Reserve ontstond. Lees maar eens de geschiedenis v/d Federal Reserve, voordat je een opinie vrijgeeft. Zoek het maar op "Top 10 Reasons to End the Federal Reserve" voor duidelijkheid. Trump heeft nog steeds een IQ van 156...

  • Edmond Dantès

    Met een IQ van iets meer dan 70 zijn de mogelijkheden inderdaad beperkt.

  • jean petermans

    Trump weet weinig van zowat alles.