“Total in Feluy betaalt tot 1.800 euro om te komen werken op nationale stakingsdag”

REUTERS
Total Petrochemicals in het Henegouwse Feluy wil werknemers 1.500 tot 1.800 euro betalen om te komen werken op de dag van nationale staking, 13 februari. Dat zegt de socialistische vakbond.

De vakbonden organiseren op 13 februari een nationale staking, als reactie op het mislukken van het loonoverleg in de privésector. De bonden vinden 0,8 procent extra loon bovenop de index voor de komende twee jaar onvoldoende. De werkgevers houden vast aan de wet, die zegt dat dat de maximale marge is.

Maar volgens de socialistische vakbond wil het petrochemisch bedrijf de staking omzeilen door het uitbetalen van premies van 1.500 tot 1.800 euro voor wie twee shiften van twaalf uren presteert op de dag van de staking.

De vakbond is niet te spreken over het initiatief van het bedrijf. Niet alleen wordt zo het stakinsgrecht uitgehold, maar respecteert het bedrijf de regels over arbeidstijd niet, zo klaagt vakbond FGTB-Centre aan. 
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Als ze dat kunnen dan kunnen ze dat geld evengoed gebruiken om ervoor te zorgen dat die staking overbodig is nu blijkt dat ze toch genoeg geld hebben!

 • Jan Van Denbroucke

  Beste Daniel, toch wel wat kort door de bocht met je winst en aandeelhouders. Wanneer winst wordt uitgekeerd, moet deze eerst onderworpen worden aan belastingen. Daarna kan pas een dividend uitgekeerd worden. Een divindend verminderd de belastbare grondslag dus niet. Probeer juiste commentaar te geven als je dan toch wil reageren...

 • Jan Van Leive

  Mijn kinderen en kleinkinderen gaan allemaal werken en zonder premie , iedereen is het nodeloos geleuter van de vakbonden moe. Ze zijn niet te spreken over zo een initiatief dat het stakingsrecht uitholt ,maar het draagvlak voor stakingen wordt vooral uitgehold door het aantal onverantwoordelijke stakingen en door de piketten die werkwilligen beletten aan de slag te gaan

 • Jeroen Van Dijck

  Tja, dan moeten de vakbonden hun stakersvergoeding ook maar optrekken tot dat bedrag

 • Jean De Grande

  Mooie actie. Als de vakbonden denken dat ze alles mogen, mogen de ondernemers wier zaak kapot gemaakt wordt ook alles. Ik zou daarna iedereen die gestaakt heeft zijn C4 geven, zonder opzeg en zonder kans op werkloosheidsvergoeding, dit wegens werkweigering.