"Te hoge loonopslag blijft onbestraft"

Workers hands counting hundred euro banknotes, sepia toned image
thinkstock Workers hands counting hundred euro banknotes, sepia toned image
Er is amper controle op de loonnorm, waarin vakbonden en werkgevers iedere twee jaar de bovengrens vastleggen van hoeveel de lonen mogen stijgen. Dat blijkt vandaag uit een rondvraag van De Tijd.

Het loonplafond moet voorkomen dat de loonkosten in ons land ontsporen en bedrijven een concurrentiehandicap tegenover de buurlanden oplopen. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) scherpte vorig jaar de sancties aan voor werkgevers die te veel opslag geven. Toch is het van 1995 geleden dat een bedrijf een boete kreeg voor het niet-naleven van de wet op het concurrentievermogen, schrijft De Tijd.

Loonnorm

De arbeidsinspectie moet nagaan of individuele bedrijven zich aan de loonnorm houden. "Het is moeilijk een overtreding vast te stellen", zegt Luk Somers, sociaal inspecteur bij de federale overheidsdienst Werk. "Je moet een gedetailleerd onderzoek voeren naar de evolutie van de gemiddelde loonmassa per werknemer, waarin je ook rekening houdt met de functies waarin mensen werken."

Volgens werkgeversorganisatie VBO is in 99 procent van de gevallen geen controle nodig omdat het akkoord gerespecteerd wordt. Peeters benadrukt dat zijn gemoderniseerde loonnormwet geholpen heeft om de loonhandicap ten opzichte van de buurlanden verder weg te werken.

 Minister van Werk Kris Peeters (foto) scherpte vorig jaar de sancties aan voor werkgevers die te veel opslag geven. Toch is het van 1995 geleden dat een bedrijf een boete kreeg voor het niet-naleven van de wet op het concurrentievermogen.
Photo News Minister van Werk Kris Peeters (foto) scherpte vorig jaar de sancties aan voor werkgevers die te veel opslag geven. Toch is het van 1995 geleden dat een bedrijf een boete kreeg voor het niet-naleven van de wet op het concurrentievermogen.47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy goedschalk

  tja, ik krijg ook altijd veel te veel.....

 • Paul Keulemans

  Dus van Peeters mogen de 'baasjes' zichzelf rijkelijk belonen voor niet te veel werk, de politici zichzelf doorlopend in het zonnetje zetten op kosten van de bevolking, maar als diezelfde bevolking eens een baas treft die het wèl goed met hen voor heeft en hen betaald naar werken, dan komen de heren graaiers in opstand. Wat is dat toch een vuile bende die politiekers van nu !

 • Lieven Roels

  Ik val bijna van mijnen stoel bij het lezen van dit artikel. De persoon met dikke wedde en straks dik pensioen met enkele bijbaantjes erbij ga eens zeggen wat de gewone mens mag verdienen. Ben echt beschaamd en uw plaats en nogmaals een bewijs dat je in een ivoren toren leeft. Manmanman waar gaan we naartoe.

 • Marieke Marcelis

  Hoge opslag??? Wat is dat heb al 7 j geen opslag meer gekregen. Is een voorrecht voor het hoger managment en de ceo.

 • Dominique Vanacker

  Kris Peeters doet nog iets voor zij pree. Ken een andere die 2 keer per jaar in het parlement zit voor zijn wedde en die dan nog geliefd is bij 30% van Vlamingen.