“Te goed verstopt” of meegenomen door toeristen: nog 16 miljard Belgische frank in omloop

Illustratiefoto.
Getty Images/iStockphoto Illustratiefoto.
Het is ruim vijftien jaar geleden dat de euro werd ingevoerd in België, maar nog steeds worden er elke dag Belgische franken ingewisseld voor euro. Volgens de Nationale Bank is er bovendien nog steeds zo’n 16 miljard frank in omloop, oftewel zo’n 400 miljoen euro. Dat meldt de VRT.

Het afgelopen jaar alleen al werden nog zo’n 115.000 biljetten ingewisseld, samen goed voor zo’n 3,3 miljoen euro. Het gaat vooral om biljetten van 100, 200 en 1.000 frank, vertelt woordvoerder van de Nationale Bank Geert Sciot aan VRT NWS. Vaak vinden mensen de briefjes per toeval nadat ze jaren geleden “te goed verstopt” werden, of bij het opruimen van de woning van overleden familieleden.

Toch blijft er nog een smak geld spoorloos. Ongeveer 16 miljard frank is nooit binnengebracht. Dat geld zal wellicht niet meer volledig worden gerecupereerd. Een deel zit immers in het buitenland, bijvoorbeeld door toeristen die na een tripje naar België hun overblijvende franken mee naar huis namen.

Briefjes van 100 en 200 frank

Van de laatst gedrukte serie die in totaal 273,8 miljoen biljetten telde, zijn er nog 15 miljoen - of 5,5 procent - niet binnengebracht. Vooral de briefjes van 100 en 200 frank blijken “vermist”. Van de laatste serie is nog altijd bijna 10 procent van de 200 frank-briefjes niet binnengebracht, voor de 100 frank-biljetten is dat bijna 12 procent. Ter vergelijking: van de briefjes van 10.000 frank is maar 0,8 procent niet teruggekeerd naar de Nationale Bank. “Logisch”, zegt Sciot. “10.000 frank is natuurlijk veel meer waard, dus mensen zijn meer geneigd om die binnen te brengen.”

Inwisselen tegen euro

Het voorbije jaar werden meer dan 115.000 biljetten omgewisseld, goed voor ruim 300 miljoen euro, vertelt Sciot. Dat bedrag daalt jaar na jaar, maar de Nationale Bank blijft het ruilsysteem in tegenstelling tot de collega’s in bijvoorbeeld Frankrijk, Griekenland en Italië wel in stand houden.

Mensen die nog oude franken vinden, kunnen die nog steeds inwisselen bij de Nationale Bank in Brussel of ze kunnen de biljetten opsturen met de post, samen met een vragenlijst die ze online terug kunnen vinden. Alle biljetten uitgegeven na 1944 worden na een controle terugbetaald in euro. Na het inwisselen worden de oude biljetten versnipperd en verbrand.

Biljetten van 20 of 50 frank en oude munten kan je niet inruilen: die worden niet aanvaard door de Nationale Bank.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland Vanlerberghe

  Tip voor de overheid, retroactief de biljetten van voor de Euro ongeldig verklaren en vervangen door nieuwe Belgische franken, daarna een periode van één jaar om oude Belgische franken om te wisselen voor nieuwe, daarna het saldo van nieuwe franken aanbieden aan de Nationale Bank en omruilen voor Euro's. Dat brengt een paar miljarden op en op die manier kunnen ze misschien eens een jaar uit onze zakken blijven.

 • Luke Vincke

  Het meeste zal wel muntstukken zijn. Die kun je niet omwisselen. Zelf heb ik nog briefjes van 20, 50 en 100 BF. Souvenirs. Bestaat de € nog binnen 10 jaar? Voor mij hoeft het niet en ze mogen van mij dat wangedrocht gerust opdoeken.

 • Bert Xanders

  Valt mee, 16 miljard is ongeveer 1600 frank per belg. Het is niet alleen vergeten en verloren geld, ik heb bvb. ook nog een briefje van 1000 maar houd die bij als souvenir. Het verliest z'n waarde feitelijk ook niet echt, integendeel.

 • Naessens Kristof

  Als ze echt zouden inzitten met de koopkracht van de mensen dan had men al lang de munten blijvend inwisselbaar gemaakt.

 • Ronald Polutnik

  Zo ziet ge toch aan de hand van het achter gebleven Belgische Franken , dat de rijken mensen hun geld overal wegstoppen en nooit gebruiken en ze weten dikwijls ook nog niet waar ze het weggestopt hebben en dan willen ze nog steeds meer en dat is nu ook met de euro's bezig . Alle geld van de rijken gaat naar de belastingparadijzen , en zal daar nooit meer van terugkomen . Waarom dan zoveel geld willen hebben of bezitten ??