'Te dure' iPhone X toch een succes: Apple boekt recordcijfers

EPA
Apple heeft de verkoop van iPhones afgelopen kwartaal licht opgekrikt ten opzichte van een jaar eerder. De omzet en winst gingen verder stevig omhoog. Daarmee heeft de technologiereus het beter gedaan dan veel analisten op Wall Street hadden verwacht.

Apple verkocht 52,2 miljoen iPhones, 3 procent meer dan een jaar geleden in dezelfde periode. Daarbij viel op dat ook de relatief dure iPhone X het goed deed, aldus Apple. De totale omzet steeg met 16 procent naar 61,1 miljard dollar. Onder de streep bleef in het tweede kwartaal van Apple's gebroken boekjaar 13,8 miljard dollar over, tegen een nettowinst van dik 11 miljard dollar een jaar terug.

Topman Tim Cook sprak van het beste tweede kwartaal voor Apple ooit. Zoals op de financiële markten al een beetje werd verwacht kondigde Apple ook aan 100 miljard dollar extra aan aandelen te zullen inkopen. Ook gaat het kwartaaldividend met 16 procent omhoog, om aandeelhouders te belonen.

Recent maakten kenners zich nog zorgen over de vraag naar iPhones. Er circuleerden zelfs geruchten dat Apple de productie van de iPhone X zou willen afbouwen. Die angst was vooral ingegeven door een zeer tegenvallende prognose van de Taiwanese chipgigant TSMC. Dat is 's werelds grootste maker van smartphonechips voor bedrijven als Apple, Samsung en Huawei.

Omzetvoorspellingen

Apple zelf blijft evenwel positief, ook in zijn verwachtingen. De omzetvoorspelling voor het lopende kwartaal bij Apple is hoger dan de meeste analisten voorzien.
Overigens is Apple er afgelopen kwartaal ook in geslaagd om meer iPads te verkopen. Daarnaast zaten de opbrengsten bij andere diensten duidelijk in de lift. 

Het bedrijf haalde zelfs nog nooit eerder zoveel omzet uit de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. Ook valt het op dat Apple sterk is gegroeid in China en Japan. Daar werd ruim een vijfde meer omgezet dan in het tweede kwartaal vorig jaar.

Vergelijk hier alle prijzen van iPhones
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • joan lute

  En als je de specificaties van de P20 lite naast die van de iPhone x legt dan heb je met de P20 lite voor 369 euro een toestel dat toch iets meer bied en even mooi is. Steek er een SD kaartje van 129 euro in en je hebt dan zelfs 320 GB totaal geheugen inclusief toestel voor 498 euro Tesamen wat bijna 900 € scheelt.

 • Joris Vanderaert

  De meer genuanceerde feiten zijn dat Apple amper meer toestellen verkocht dan vorig jaar en daarmee onder de verwachtingen van de analisten is gebleven. De enorm dure iPhone X zorgde er ondanks die cijfers toch voor dat de omzet flink steeg. De vraag is hoe dat vol te houden is, allicht door de iPhone X2 nóg duurder te maken, er zijn zo al geruchten. Maar dat is boekhouderslogica.

 • verte dantez

  Allemaal voorkennis of hoe dacht je dat de rijken rijker worden?

 • Jan hertogs

  Niet moeilijk...ze kopen ze zelf op!!!

 • Henri Hendrickx

  Vorige week nog een mislukking en nu een succes, wat een klucht!