"Systeem wereldhandel dreigt uit elkaar gescheurd te worden"

Christine Lagarde.
EPA Christine Lagarde.
De wereldeconomie mag niet in een protectionistische spiraal verzeild raken. Dat zou de economische groei schaden, zo heeft IMF-topvrouw Christine Lagarde gezegd. Het systeem van de wereldhandel dreigt uit elkaar gescheurd te worden, zei Lagarde nu de VS en China zich in een handelsconflict bevinden.

De topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds zong in Hongkong de lof van de vrije wereldhandel. De groei van het systeem van de wereldhandel heeft de extreme armoede gereduceerd, de levenskost verlaagd en miljoenen goedbetaalde jobs gecreëerd, poneerde ze. "Maar dat systeem van regels en gedeelde verantwoordelijkheid dreigt nu uit elkaar gescheurd te worden. Dat zou een onvergeeflijke, collectieve faling van het beleid zijn."

Het IMF - de internationale instelling uit Washington die de internationale financiële samenwerking moet bevorderen en krediet geeft aan staten in problemen - blaast volgende week verzamelen in de Amerikaanse hoofdstad voor de jaarlijkse lentevergadering van de 189 lidstaten. 
45 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eric De landtsheer

  Gelooft ze zichzelf? De armoede is extreem, middenklasse verdwijnt en elk goed of dienst wordt torenhoog betaald.

 • Jean Vermote

  Er is al sprake van een grote globale instorting van de wereldmarkt, dit zal de Europese economie een zware klap geven. Zo zie je nogmaals dat niet één partij of zelfs een regering voor jobs zorgt want dat is zever in pakjes. De belangrijkste factoren voor jobcreatie spelen elders af en hangen vaak aan een zijden draadje.

 • raymond van der craen

  Gewoon geld bijdrukken zoals nu reeds gebeurd in de EU zoals nu reeds gebeurd in de EU. Mooie liedjes blijven nooit lang duren Mw. Lagarde. Los het nu maar op.

 • Eida Lam

  Als het over haar eigen portemonnee gaat dan is er opeens een probleem natuurlijk.

 • guido vermeyen

  sommigen (hoge piefen) zijn blijkbaar immuun voor straffen. Zogezegd onvoldoende bewijs komen ze er vanaf. Dat bekleedt een bijzondere verantwoordelijke functie. Zo gaat dat verder, zonder gevolg. De totale verwarring en ontreddering en chaos is toch erg nabij.