"Stop verloning met wagens en diesel"

BELGA
Bond Beter Leefmilieu (BBL), Kom op tegen Kanker en het Netwerk Duurzame Mobiliteit lanceren een petitie tegen de verloning met bedrijfswagens en voor een verlaging van lasten op arbeid. De huidige fiscale gunstregeling voor bedrijfswagens zorgt voor langere files en meer luchtvervuiling, stellen de initiatiefnemers in een persbericht. Een aantal professoren economie en fiscaliteit, onder meer Gert Peersman (UGent), Koen Schoors (UGent), Stef Proost (KU Leuven) en Michel Maus (VUB), hebben hun steun al betuigd.

De petitie pleit voor een afbouw van de fiscale gunstregeling van bedrijfswagens. De inkomsten moeten integraal gebruikt worden voor een verlaging van de lasten op arbeid. Ook moet de overheid een performant openbaar vervoer waarborgen.

'Salariswagens'
De tekst richt zich niet tegen dienstwagens, de bedrijfswagens die werknemers nodig hebben om hun functie uit te oefenen. De petitie viseert wel 'salariswagens', de auto die als onderdeel van het loonpakket ter beschikking wordt gesteld van de werknemer, ook voor privéverplaatsingen. Door de fiscale gunstregeling voor bedrijfswagens rijden er honderdduizenden 'salariswagens' op de Belgische wegen.

"Positieve reacties"
"In de eerste uren van deze petitie merken we al heel veel positieve reacties. We hopen dan ook dat velen effectief hun handtekening zullen zetten", stelt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu. "Op die manier kan de afbouw van de gunstregeling voor bedrijfswagens deel uitmaken van de belastinghervorming, die de federale regering voorbereidt."

Het opzet sluit aan op een recente column van politoloog Dave Sinardet in De Tijd waarin hij voorstelde om de fiscale steun aan bedrijfswagens om te zetten naar een échte daling van de lasten op arbeid.

Poll

"Stop verloning met wagens en diesel", pleit een petitie van onder meer BBL, Kom op tegen Kanker en Netwerk Duurzame Mobiliteit

  • Mee eens 84%
  • Niet mee eens 15%
  • Geen mening 1%

De petitie viseert 'salariswagens', de auto die als onderdeel van het loonpakket ter beschikking wordt gesteld van de werknemer