's Werelds rijkste miljardairs verliezen 157 miljard euro door beurscrash

Warren Buffett en Mark Zuckerberg
. Warren Buffett en Mark Zuckerberg
Door de onzekerheid op de beurzen verdween maar liefst 182 miljard dollar (omgerekend 157 miljard euro) van het gezamenlijk vermogen van de rijkste miljardairs ter wereld. De Dow Jones verloor vrijdag op de beurs van New York meer dan 500 punten en dat liet zich voelen.

Die onzekerheid onder investeerders wereldwijd werd vorige week en nu nog vooral gedreven door de vrees voor een verdere afkoeling van de Chinese economie.

Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, verloor naar schatting 1,6 miljard euro waardoor zijn vermogen terugviel naar 32,6 miljard.

Buffett
De grootste verliezer was echter Warren Buffett die zijn fortuin op een week tijd met 3,1 miljard zag krimpen. Buffett is een Amerikaanse zakenman gekend van de holding Berkshire Hathaway en de derde rijkste mens ter wereld.

Andere verliezers waren de CEO van Amazon Jeff Bezos, Larry Page en Sergey Brin van Google, communicatietycoon Carlos Slim en Bill Gates, de medeoprichter van Microsoft. Zij vertoeven allen bovenaan op de miljardairslijst van Bloomberg. Volgens het persbureau was deze daling de ergste in zijn soort sinds de start van de tracking van de rijkste vermogens in september 2014.

Fractie
"Een week zoals deze voelt heel erg slecht maar wanneer men naar het grotere plaatje kijkt, is het helemaal geen catastrofe", aldus John Collins werkzaam bij de Amerikaanse vermogensbeheerder Aspiriant.
"Voor de rijken is het verlies maar een fractie, al blijft 157 miljard euro uiteraard een imposant bedrag."

De meeste miljardairs die deze week met enorme verliezen kregen af te rekenen, hebben het afgelopen jaar trouwens de grootste aangroei van hun gehele vermogen gekend en dat stelt toch alles in perspectief. Mark Zuckerberg alleen al werd zo'n 2,5 miljard euro rijker.