's Werelds rijken worden nog rijker

Bill Gates werd het voorbije jaar volgens Bloomberg 9,1 miljard dollar rijker.
AP Bill Gates werd het voorbije jaar volgens Bloomberg 9,1 miljard dollar rijker.
De rijken der aarde zijn ook dit jaar weer rijker geworden. Dat blijkt uit de miljardairslijst die persbureau Bloomberg dagelijks bijhoudt. De top 400 van de lijst voegde in 2014 circa 92 miljard dollar (zo'n 76 miljard euro) toe aan hun vermogen.

Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, is nog altijd de rijkste man op aarde. Bloomberg schat het vermogen van de Amerikaan op 87,6 miljard dollar, een toename van 9,1 miljard dollar in vergelijking met een jaar eerder. Op plaats twee staat superbelegger Warren Buffett (74,5 miljard dollar) die op de lijst de Mexicaanse telecommiljardair Carlos Slim (73,1 miljard dollar) passeerde.

Opvallende stijger op de lijst is de Chinees Jack Ma, oprichter van internetgigant Alibaba. Mede door de recente beursgang van zijn bedrijf groeide het geschatte vermogen van de Chinees met 25 miljard tot 28,7 miljard dollar, waarmee hij de nummer 22 is op de lijst. Ma wedijvert nu met Li Ka-shing (de nummer 17 in de index) om de titel van rijkste man van Azië. Het vermogen van Li, topman van het moederbedrijf van onder meer Kruidvat, wordt geschat op circa 30 miljard dollar.

Carlos Slim: 73,1 miljard dollar.
REUTERS Carlos Slim: 73,1 miljard dollar.

Rijkste Rus

Ingvar Kamprad, de oprichter van IKEA, zag zijn vermogen met 15 procent afnemen tot 45 miljard dollar. Daarmee is hij nog altijd de op zeven na rijkste persoon op aarde.

Voor veel rijke Russen betekende 2014 een jaar van verval. De westerse sancties laten hun sporen na op de koersen in Moskou en daarmee op het fortuin van veel Russen. Viktor Vekselberg, topman van houdstermaatschappij Renova Group, is nu de rijkste Rus met een geschat vermogen van 14 miljard dollar. Hij passeerde Alisher Usmanov van technologiebedrijf MegaFon, die zijn vermogen met circa een derde zag verdampen tot 13,8 miljard dollar.

Ingvar Kamprad van IKEA: 45 miljard dollar.
EPA Ingvar Kamprad van IKEA: 45 miljard dollar.