Ga naar de mobiele website
^ Top

"Ryanair zet piloten zwaar onder druk om brandstof te besparen"

photo_news
De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair voert 'zware druk' uit op de piloten om brandstof te besparen. Dat zegt de Duitse pilotenvakbond Cockpit vandaag nadat drie toestellen van Ryanair eind vorige maand een noodlanding moesten maken in Valencia wegens brandstoftekorten.

"Ryanair oefent zware druk uit op de piloten door lijsten op te stellen over hun kerosineverbruik", zegt Jörg Handwerg, woordvoerder van Cockpit.

De hoeveelheid kerosine die een vliegtuig aan boord moet hebben ,is vastgelegd. Maar een piloot kan ook steeds beslissen om wegens 'veiligheidsredenen' meer brandstof mee te nemen dan het wettelijke minimum, met name wanneer druk bezochte luchthavens aangedaan worden en het dus waarschijnlijk is dat eerst nog even rondgecirkeld moet worden alvorens te kunnen landen.

Schending pilotenrechten
Handwerg benadrukt dat brandstof "een belangrijke kostenfactor is voor de lagekostenmaatschappijen" en dat over het algemeen "heel wat luchtvaartmaatschappijen" instructies geven aan hun piloten om minder kerosine te verbruiken.

"De rechten van de piloten worden geschonden en ze kunnen hun verantwoordelijkheden niet meer opnemen", klinkt het bij Cockpit. Het Spaanse ministerie van Verkeer onderzoekt ondertussen de drie noodlandingen door toestellen van Ryanair.

"Vereiste brandstofniveaus"
Ryanair benadrukt dan weer dat het "niet om noodlandingen ging" en verzekert dat "alle vluchten van Ryanair uitgevoerd worden met de vereiste brandstofniveaus".Meld een bug