“Renault schrapt 5.000 banen tegen 2024"

Een toeleverancier van Renault in Bretagne ligt sinds gisteren stil door een staking
REUTERS Een toeleverancier van Renault in Bretagne ligt sinds gisteren stil door een staking
De Franse autofabrikant Renault schrapt tegen 2024 minstens 5.000 banen,  zo meldt de krant Le Figaro dinsdagavond. Het herstructureringsplan dat later deze week bekendgemaakt wordt, moet een besparing van twee miljard euro opleveren.  Fabriekssluitingen worden niet uitgesloten.

Naakte ontslagen worden zoveel mogelijk vermeden. Personeelsleden die de wettige pensioenleeftijd bereiken, worden niet vervangen. Bij de Franse autobouwer werken 48.500 mensen. Het bedrijf is voor vijftien procent in handen van de Franse staat.

Eerder vandaag maakte de Franse president Emmanuel Macron bekend meer dan 8 miljard euro uit te trekken aan steun voor de Franse auto-industrie. Zo wil hij van Frankrijk de grootste producent van milieuvriendelijke voertuigen in Europa maken. 

Binnen dit en vijf jaar wil Macron de productie van elektrische wagens, plug-inhybrides en hybrides optrekken tot meer dan een miljoen per jaar. In ruil beloofden Renault en PSA (Peugeot, Citroën, DS en Opel) de productie op Franse bodem te behouden en om activiteiten met hoge toegevoegde waarde terug naar Frankrijk te verplaatsen.

De Franse president Emmanuel Macron bezocht vandaag de auto-toeleverancier Valeo in het Noord-Franse Etaples. Hij wil 8 miljard euro uittrekken om de Franse noodlijdende auto-industrie te ondersteunen.
REUTERS De Franse president Emmanuel Macron bezocht vandaag de auto-toeleverancier Valeo in het Noord-Franse Etaples. Hij wil 8 miljard euro uittrekken om de Franse noodlijdende auto-industrie te ondersteunen.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jo Hendrik

  Goede zaak en wat mij betreft mogen ze nog een fabriek volledig sluiten

 • david Willems

  Wie ligt daar in België waker van fabriek is al jaren gesloten in België dat dat bedrijf zijn plan trek.

 • RENE LENAERTS

  Met de Franse vakbonden, de mentaliteit van de 35 uren week en de loopbaan tot 57 jaar komt er niets van in huis.

 • MICHEL Van Eycken

  Vogel voor de kat , met die mentaliteit komt men er niet meer !

 • Cyriel Claessens

  Eerst de autoindustrie kapot pesten, -belasten en -reglementeren. Dan de grote held uithangen met miljarden staatssteun.