“Ramp voor financiële systeem”: topbankier vergelijkt harde brexit met val van zakenbank Lehman Brothers

Voorzitter Lorenzo Bini Smaghi van de Franse bank Société Générale vergelijkt een harde Brexit met de val van zakenbank Lehman Brothers.
AFP/Shutterstock Voorzitter Lorenzo Bini Smaghi van de Franse bank Société Générale vergelijkt een harde Brexit met de val van zakenbank Lehman Brothers.
“Een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk is een ramp voor het financiële systeem en kan tot een wereldwijde recessie leiden.” Dat zegt voorzitter Lorenzo Bini Smaghi van de Franse bank Société Générale. Hij vergelijkt een harde brexit met de val van zakenbank Lehman Brothers en daarmee het begin van de economische en financiële crisis in 2008.

De bankier wees op de twijfels en onzekerheden die destijds de kop opstaken en uiteindelijk zorgden voor grote financiële schokken. Bij een harde brexit verwacht hij soortgelijke problemen. Zo rekent hij op een klap voor het ondernemers- en consumentenvertrouwen, opdrogende investeringen en uitgaves van huishoudens.

De kans op een chaotisch vertrek wordt steeds aannemelijker. De Britse premier Boris Johnson herhaalde onlangs dat hij liever “dood in de sloot” zou liggen dan naar Brussel toe te stappen om een uitstel van de brexitdeadline te vragen. De Europese onderhandelaars keurden de nieuwe Londense voorstellen voor een brexitdeal af.

Eerder dit jaar wees ook al de invloedrijke Franse econoom Jacques Attali (75) naar de brexit als een van de mogelijke oorzaken voor een nieuwe, wereldwijde economische crisis.

Bekijk ook: Econoom ziet 3 schokken die recessie kunnen veroorzaken
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Hendrik

  Europa staat financieel zwak en is financieel ongezond.

 • willy van dijck

  In het begin zullen de Engelse even op hun geld moeten letten maar binnen 3 , 4 jaar zijn ze beter dan landen die bij Europa zijn. Met de miljarden die ze aan de Europese unie moeten geven kunnen ze in eigen land gebruiken. En waarom zouden de Europese landen geen zaken meer doen met Engeland. Als de Europese unie zo perfect is waarom zijn er dan politiekegevangen in Spanje. En waarom is België dan het duurste land in Europa, en waarom mag België 6 regeringen hebben en zo kan ik nog een tijdje

 • George Baaths

  Als heel Europa van 1 land in de crisis zou vallen dan moet je niet vragen hoe sterk Europa is

 • Karel Valgaern

  Ronny Cuypers: u mag dan het leven steeds door een roze bril zien, voor vele mensen zal dat niet het geval zijn bij een brexit. Waarom positief voorstellen als dit niet het geval zal zijn? Misschien enkel om de leugens in stand te houden?

 • peter colson

  Laat de beurs mar zakken, mijn tracker short BXX vaart er wel bij. In 2009 (volle crisis)was deze 125 euro waard, vandaag kan je hem aankopen voor 3 tot 4 euro. Er zit dus veel rek op. Als hetzelfde scenario zo voor doen en je hebt 1000 geïnvesteerd, dan heb je in volle crisis op zijn minst 25.000 euro in je zakken. De ene zijn dood is de ander zijn dood.