“Prikklok-arrest katapulteert werkgevers terug naar middeleeuwen van arbeidsmarkt”

Shutterstock
Werknemers moeten hun overuren niet zomaar zelf kunnen aantonen, blijkt uit een arrest van het Brussels arbeidshof. Als een werkgever geen tijdsregistratiesysteem heeft, riskeert hij een claim voor achterstallige overuren. Professor arbeidseconomie Stijn Baert kan zich niet vinden in die redenering. Ook werkgeversfederatie VBO en ondernemersorganisatie Unizo reageren “vol onbegrip” op het arrest.

Als een werkgever geen tijdsregistratiesysteem heeft, riskeert hij een claim voor achterstallige overuren. Het arbeidshof oordeelde dat een ontslagen werkneemster recht had op overuren, ook al kon ze die niet bewijzen. De werkgever moet een objectief en betrouwbaar tijdsregistratiesysteem opzetten, aldus het hof. Volgens de rechtbank, daarin ook gesteund door Europese regelgeving, is het bij betwistingen aan de werkgever om te bewijzen dat er géén overuren werden gepresteerd. 

Onze arbeidsmarkt moet moderner en eenvoudiger, niet nog meer star en complex dan ze al is

Stijn Baert, professor arbeidseconomie

“Ongelooflijk”, reageert professor arbeidseconomie Stijn Baert. “Werkgevers worden door de coronacrisis verleid tot meer telewerk en dus tot meer vertrouwen in hun medewerkers. Dit arrest dreigt hen terug te katapulteren naar de middeleeuwen van de arbeidsmarkt.” Volgens de arbeidsexpert gaat het arrest voorbij aan de nood aan flexibiliteit. “Ons land zou ons land niet zijn zonder dat we een manier zouden kunnen vinden om een achterpoortje in deze uitspraak te vinden. En voor een keer maar goed ook: onze arbeidsmarkt moet moderner en eenvoudiger, niet nog meer star en complex dan ze al is”, aldus Baert. “De enige winnaars zullen vermoedelijk advocaten zijn, degenen die dit arrest begeleid hebben, degenen die het moeten aanvechten en degenen die het zullen helpen ontwijken.”

Ouderwets

In een reactie zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), de grootste werkgeverskoepel in België, dat een prikklok niet meer van deze tijd is. “Dan zit je in en oude logica van ‘command and control’. Vandaag is het vanuit hr-oogpunt belangrijker in te zetten op vertrouwen”, zegt VBO-directeur-generaal Monica De Jonghe. “Je ziet een evolutie in human resources, waarbij men evolueert van een tijdsverbintenis naar een resultaatsverbintenis”, legt De Jonghe uit. Ze wijst er ook op dat een strikte tijdsregistratie moeilijk gaat bij telewerk.

Het VBO adviseert bedrijven daarom om duidelijke afspraken te maken in plaats van een tijdsregistratiesysteem. “Er moet voldoende alertheid zijn bij de bedrijven dat er een risico bestaat. Je moet afspraken kunnen aantonen”, aldus De Jonghe. 

Willen we écht een werkvloer waar wederzijds vertrouwen en een sfeer van geven en nemen worden ingeruild voor een rigide registratie- en controlesysteem?

Danny Van Assche, Unizo

Onredelijk

“Compleet onredelijk en onwerkbaar”, reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo. “En ook in het nadeel van de werknemers, die zelf vragende partij zijn voor meer soepelheid op vlak van uurroosters, om werk en privé beter op elkaar af te stemmen. Willen we écht een werkvloer waar wederzijds vertrouwen en een sfeer van geven en nemen worden ingeruild voor een rigide registratie- en controlesysteem? Een werkvloer waar elke minuut, langs weerszijden, op een apothekersweegschaal wordt gewogen?...”

Als het mogelijke doemscenario door dit arrest werkelijkheid wordt, zullen veel werkgevers - uit noodzaak, om zich te beschermen - (opnieuw) meer controlerend optreden ten aanzien van hun personeel, waarbij het meer welwillende houding ten aanzien van telewerk snel zal verdampen, besluit Unizo.

Toch heeft tijdsregistratie ook voorstanders. Zoals Peter s’Jongers, CEO en oprichter van Protime. “Tijdsregistratie levert interessante data op die gebruikt kunnen worden om nieuwe inzichten te verwerven. Net zoals in geneeskunde, onderzoek of topsport zijn die inzichten van onschatbare waarde”, zegt hij. “In de bedrijfswereld is de beschikbare tijd van grote waarde. Hoeveel tijd is er nodig om de vooropgestelde doelen te halen? Waar en wanneer kunnen we bijsturen? Nemen we niet te veel hooi op onze vork in deze ‘always on’ economie? Geef medewerkers de middelen om ook met hun tijdsbesteding aan zelfcoaching te doen. Tijdregistratie helpt.” Hij besluit: “Werknemers krijgen inzicht in hun eigen werktijd en productiviteitsniveau en de hr-afdeling of de werkgever kan zo de eerste tekenen van burn-out opsporen.”
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefanie van Dijk

  Ariane, honderden virtuele overuren die je niet betaald hebt gekregen? Ik was bij een stuk of 10 al gestopt ze te maken

 • Dennis Andersen

  Als men met vast aantal uren per week werkt, dan is er ook geen sprake van overuren. Wat baat een prikklok als met een vast maandloon heeft? Misschien sommige jobs waar men geen vaste uren heeft? En wie thuis werkt, dat wordt eveneens bijgehouden want men weet wanneer men aanligt op het netwerk en wanneer men stopt. Ik werk al heel mijn leven zonder prikklok en nog nooit enig probleem gehad van uren. En betaalde overuren mogen niet, dus geen probleem.

 • Verryckt Staf

  Nog nooit gehoord van arbeidsrecht , arbeidsreglement heren van voca en unizo.Voldoende wetgeving om er jullie aan te houden het wordt trouwens reeds jaren afgewogen met die weegschaal waar jullie nu zo van huiveren .

 • Filip Degrande

  Benny vd broeck: je zegt elke minuut moet betaald worden? Weet je wat je zegt? Gedaan met de praatjes aan de koffiemachine, gewerkt moet er worden en wel elke minuut. Het vonnis is idd uit de middeleeuwen. Een prikklok zegt niets over of je werkt of niet, enkel iets over je aanwezigheid in het gebouw. Vertrouwen tussen wg en wn is cruciaal...

 • jurgen hens

  Prikklok ok? En eten op het werk telt ook voor werk. Van thuis vertrekken voor werk is ook werk. Dit kan natuurlijk ook vereenvoudigd worden met 6 uur werken ipv 8 uur per dag. Dus eigenlijk 30 uren week zonder loonverlies. Als bazen dat niet kunnen betalen moeten ze maar opdoeken. Of zichzelf wat minder toekennen. Ciao. Maar respect voor de werknemer of alles zelf doen.