"Poetin wil eigen digitale munt om internationale sancties te omzeilen"

AP
De Russische president Vladimir Poetin zou van plan zijn om een eigen cryptomunt te lanceren. Met de "cryptoroebel" wil hij de internationale sancties tegen zijn land omzeilen. Dat schrijft de Financial Times.

Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie hebben internationale bezittingen van Russen bevroren. Bepaalde producten en diensten uit Rusland worden bovendien ook geboycot. De "cryptoroebel" zou het moeten mogelijk maken dat bedrijven en de overheid in Rusland opnieuw kunnen handeldrijven met om het even welk land in de wereld en dat zonder medeweten van de internationale autoriteiten.

"Gevoelige activiteiten"

Poetin heeft afgelopen zomer Vitalik Buterin ontmoet. Buterin is het brein achter Ethereum, een cryptomunt die lijkt op de Bitcoin. De Russische president zou na de meeting de opdracht hebben gegeven om een eigen digitale munt te ontwikkelen die gebaseerd is op de blockchaintechnologie. Daarbij worden namelijk transactie vastgelegd zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. Volgens bronnen zou Sergej Glazev, een van Poetins economische adviseurs, tegen de Russische regering gezegd hebben dat "deze technologie geschikt is om toe te passen op de gevoelige activiteiten van de Russische staat". 

Detecteren

De details van de "cryptoroebel" zijn nog niet bekend. Zo is het niet duidelijk of de technologie wel degelijk in staat zou zijn om te voorkomen dat Europese en Amerikaanse autoriteiten de geldstromen kunnen detecteren. Rusland is alvast niet het enige land dat een eigen digitale munt aan het ontwikkelen is. Ook onder andere Venezuela en Estland zijn ermee bezig. 
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • paul van de velde

  De wereldbank laat dit niet toe.

 • François Defosse

  Men koopt dan cryptoroebels en betaald die met harde valuta, enkel idioten trappen daarin. Rusland wordt rijk door de harde valuta die het binnenkrijgt en geeft daar wat gebakken lucht voor in de plaats, voor degenen die het nog steeds niet begrepen hebben.

 • paul lemmens

  De grootste schade die vanrompuy zijn land toebracht was wel de boycot van Rusland om de Amerikanen te plezieren , wat hij daarvoor kreeg is een goed bewaard geheim

 • Luc Vanheste

  De oplossing is nochtans zo simpel mr. Poetin, geef gewoon de Krim terug aan Oekraïne.

 • willy platteau

  een kat (in dit geval een beer)in het nauw ,maakt rare sprongen ! lol !