“Optrekken van uitkeringen tot armoedegrens kost 1,2 miljard euro”

Photo News
Het volledig optrekken van de minimumuitkeringen tot de armoedegrens kost 1,14 miljard euro op jaarbasis. Dat zegt CD&V-vicepremier Kris Peeters op basis van de simulaties die het Federaal Planbureau op zijn vraag uitvoerde. 

Peeters wijst erop dat de uitkeringen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen zijn, maar dat er nog meer nodig is. "Op korte termijn kunnen we de welvaartsenveloppe voor 2019 en 2020 voor de volle 100 procent aanwenden om de uitkeringen te verhogen. Voor 2019 bedraagt die 354 miljoen euro", stelt hij vandaag in een mededeling.

Stijging

De afgelopen jaren werden de uitkeringen een aantal keer verhoogd. Daarvoor werd een aanzienlijk deel van de welvaartsenveloppes aangewend. Daarnaast werd in het kader van de taxshift zowel het minimumpensioen als het leefloon opgetrokken met 2 procent. Het zomerakkoord van 2017 voorzag nog eens 80 miljoen euro op jaarbasis om de armoede te bestrijden, somt Peeters op.

Concreet steeg het leefloon voor een gezin met kinderen deze legislatuur met 13,2 procent of 165 euro per maand tot 1.254,82 euro. Het minimumpensioen voor een alleenstaande steeg met 9,9 procent tot 1.236,55 euro.

Economische groei

Minister Peeters liet het Federaal Planbureau nagaan wat de volledige optrekking van de uitkeringen tot de armoedegrens zou kosten. De simulatie vertrekt van de armoededrempel in 2018 van 1.198,60 euro per maand voor een alleenstaande. In de simulatie worden de uitkeringen van alleenstaanden tot de armoedegrens gebracht en worden de uitkeringen voor samenwonenden met eenzelfde percentage verhoogd.

De optrekking van de uitkeringen zou bruto 1,7 miljard euro kosten. Als rekening gehouden wordt met de terugverdieneffecten op vlak van btw en economische groei, daalt de kost tot 1,24 miljard euro. De verhoging van de uitkeringen zou voor een bijkomende economische groei van 0,17 procent zorgen en voor 2.500 extra jobs. 
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lydia Voets

  Luxe lonen en uittredingsvergoedingen..de werkende Belg zal wel betalen.....we onthouden het allemaal en vergeten het zeker niet in mei

 • Jennifer Peeters

  De meeste leefloners hebben nog nooit gewerkt en krijgen 13,2 procent of 165 euro per maand meer plus dat ze kunnen profiteren van de verhoogde tegemoetkoming en zeer weinig moeten betalen voor gas, elektriciteit... De alleenstaande gepensioneerde die zijn hele leven gewerkt heeft, krijgt een hongerpensioentje. Schaam je Peeters. Maar ja volgens jou leven we boven onze stand hé!!!

 • van roy jozef

  er worden miljoenen buitengegooid door allerhande ministers die voor veel nuttigere dingen kunnen dienen. maar de pensioenen fatsoenlijk optrekken voor mensen die al 45 jaar hebben gewerkt ho maar, geen geld.

 • Don Tessers

  Jarenlang zijn dus eigen burgers die het hard nodig hebben en niets konden doen aan hun situatie, ver beneden de noodzakelijke levensstandaard gehouden. Een uitkering die nog onder de armoedegrens ligt. Hoe spaar je geld uit? Burgers als citroenen zien.

 • vanaeken jokke

  Schaf de dop af in de tijd er is werk genoeg de gelukzoekers zullen lachen winforlife en de gepensioneerde sterven juist niet van honger.Hopelijk nooit nog een Peeters minister.