"Onenigheid over Griekenland grootste bedreiging voor wereldeconomie"

Grieks Financiënminister Yanis Varoufakis ontmoet zijn Britse ambtsgenoot George Osborne in Londen.
GETTY Grieks Financiënminister Yanis Varoufakis ontmoet zijn Britse ambtsgenoot George Osborne in Londen.
"De onenigheid tussen Griekenland en de eurozone is de grootste bedreiging voor de wereldeconomie." Die onrustwekkende boodschap heeft George Osborne, de Britse minister van Financiën, vandaag gegeven na zijn ontmoeting met zijn Griekse collega Yanis Varoufakis.

De groeiende zenuwachtigheid over de Griekse overheidsfinanciën tast ook de Britse regering aan. Ook al zit Groot-Brittannië niet in de eurozone, toch vormt de onzekerheid over Griekenland "een groeiende bedreiging" voor het Britse eiland, zei Osborne.

Osborne gaf de Griekse minister van Financiën naar eigen zeggen de boodschap mee dat "alle partijen verantwoordelijk moeten handelen". "Maar ook wij hebben nood aan een eurozone die het best mogelijke plan voor jobs en groei goedkeurt." Omdat de eurozone voor hen een belangrijke handelspartner is, zijn de Britten erg gehecht aan het goed functioneren en samenwerken van de landen die met de euro betalen.

Zenuwen strak gespannen

Varoufakis gaf in Londen geen commentaar nadat hij met Osborne had samengezeten. Zijn woordvoerder prees Groot-Brittannië wel als "een belangrijke medestander in de Europese Unie, vooral voor iemand als Varoufakis, die voor dit land een grote genegenheid koestert".

Dat de zenuwen over Griekenland strak gespannen staan, heeft alles te maken met de onderhandelingen die Griekenland met zijn schuldeisers wil aanknopen over zijn hoge overheidsschuld. Eind februari loopt de verlenging van het Griekse hulpprogramma af en Varoufakis heeft afgelopen weekend laten verstaan dat zijn land geen nieuwe leningen meer wil aanvaarden. Het is onduidelijk of de Grieken in dat geval hun schulden zullen kunnen terugbetalen. Of de Griekse banksector opgewassen tegen een nieuwe financiële schok, is ook hoogst onzeker.

Minister van Financiën Varoufakis heeft maandagmiddag in de City in Londen alvast een gesprek met een honderdtal vertegenwoordigers van de financiële wereld. "Wij zijn in staat de Griekse schuldverplichtingen na te komen op een manier die geen negatief effect zal hebben op de private schuldeisers", verklaarde zijn woordvoerder nog. "Wij staan open voor investeringen."