"Onbelast bijverdienen is vergiftigd geschenk", ook Unizo vol onbegrip over nauwelijks gewijzigd Zomerakkoord

Ook wie oppaswerkzaamheden doet of andere vormen van kinderopvang kan vanaf 20 februari volgend jaar onbelast een centje bijverdienen.
TONY VAN GALEN Ook wie oppaswerkzaamheden doet of andere vormen van kinderopvang kan vanaf 20 februari volgend jaar onbelast een centje bijverdienen.
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is bijzonder teleurgesteld dat de federale regering amper iets wijzigt aan de maatregel waarmee sommige werknemers 500 euro per maand onbelast kunnen bijverdienen. Ook Unizo reageert vol onbegrip. "Dit is een blind doorgevoerde maatregel."

De hervorming van het vrijetijdswerk was een belangrijke beslissing uit het Zomerakkoord. De regering-Michel legde vast dat werknemers die minimum vier vijfde werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden in de non-profitsector tot 500 euro onbelast per maand kunnen bijverdienen. Op jaarbasis gaat het om 6.000 euro. Om welke taken het ging, werd vastgelegd in twee lijsten: (burgerdiensten: kinderopvang, bijlessen,...) en verenigingswerk (animator, sportcoach...). Dat systeem wordt nu op één vlak gewijzigd: wie wil werken in een woonzorgcentrum zal aan kwaliteitseisen moeten voldoen. 

NSZ meent dat de maatregel leidt tot oneerlijke concurrentie  voor ondernemers uit de kinderopvang, de bouw, de tuinbouw, het privéonderwijs en de transportsector. "De federale regering zal ertoe  bijdragen dat een pak extra bedrijven in moeilijkheden zullen terechtkomen of zelfs failliet zullen gaan", betreurt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in een mededeling. Ze spreekt van "een vroeg, maar vooral vergiftigd kerstgeschenk".  Het syndicaat zal nu samen met experts bekijken of er stappen ondernomen kunnen worden tegen de maatregel.

Oneerlijke concurrentie

Ook Unizo is teleurgesteld en noemt de aanpassingen aan het systeem van onbelast bijverdienen "miniem". "De regering legt alle adviezen en oprechte bezorgdheden naast zich neer. We hebben heel concreet uitgelegd hoe dit zal leiden tot oneerlijke concurrentie met zelfstandigen en kleine ondernemingen in tal van sectoren", zo laat Johan Bortier, waarnemend gedelegeerd bestuurder van Unizo, in een persmededeling weten.

"De regering onderschat welke oneerlijke concurrentie dit betekent voor schilders, elektriciens, loodgieters, tuinonderhouders, taxichauffeurs, traiteurs, fitnesscentra, IT-consultants, enzovoort", benadrukt Bortier nog. Unizo is wel positief over de hervorming van de vennootschapsbelasting.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Bosman

  ronny cuypers. Diegene die gaan bijverdienen gaan zich beslist niet laten registreren. Er gaat veel meer in't zwart gewerkt worden. Er is toch geen controle meer op. en die 500 euro officieel zullen rap 3000 in't zwart zijn. Deze regering blinkt uit bij het nemen van onnozele en ondoordachte maatregelen. Zo ook het PWA stelsel dat vervangen word door wijkwerken. diegene die dat bedacht heeft komt blijkbaar uit de kleuterklas . Een goed stelsel veranderen voor een slecht. Typisch NVA

 • Jenny Maes

  Dus Bart, een leraar die maar 22 uren werkt, werkt halftijds. Schandalig dat die dan voltijds betaald worden.

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Moet ik dan nog belastingen betalen op mijn pensioen ??? kan ik daar dan per jaar 6000 euro in vermindering brengen

 • Bart Wijsdekkers

  Goed opletten, Jenny. Je moet minstens 4/5 werken. Een leraar die maar 22 uren werkt, werkt maar halftijds. Die kan hier dus geen gebruik van maken.

 • wim rooyakkers

  Dit werkt het zwart werken in de hand .en wie controleert of het 500,euro was?hier word de eerlijk werkende weer de dupe van.