‘No-deal’ brexit zou uitbater Kanaaltunnel 15 miljoen euro winst kosten

De ingang van de Kanaaltunnel.
photo_news De ingang van de Kanaaltunnel.
Als politici aan beide zijden van het Kanaal het tegen 29 maart niet eens geraken over een brexitdeal, dan zal dat wegen op de winst van Getlink, de uitbater van de Kanaaltunnel. Dat meldt het bedrijf vandaag.

Als er een akkoord komt, verwacht Getlink dat het dit jaar een ebitda (winst voor belastingen, intresten, afschrijvingen en waardeverminderingen) zal boeken van 575 miljoen euro. In het geval van een ‘no-deal’ zou dat maar 560 miljoen euro zijn. 

Vorig jaar draaide het bedrijf een ebitda van 569 miljoen euro. Getlink heeft vorig jaar nog een recordomzet van 1,079 miljard euro gerealiseerd, met dank aan de eigen shuttles die bijna 1,7 miljoen vrachtwagens en zowat 2,7 miljoen personenvoertuigen door de tunnel transporteerden, en aan de klant Eurostar. Die laatste vervoerde bijna 11 miljoen reizigers in hogesnelheidstreinen onder de Noordzee.

CEO Jacques Gounon verwacht na de brexitdatum wel wat problemen, maar tegen de tweede helft van het jaar zouden die van de baan moeten zijn. Het zal ervan afhangen hoe snel de douaneprocedures ingevoerd kunnen worden. Gounon wijst erop dat de grote meerderheid van de tunnelgebruikers internationale groepen zijn, "die het gewoon zijn grenzen over te steken en aanzienlijke interne douanedepartementen hebben".
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Emi De graeve

    Het gaat bij de Brexit net als bij een scheiding jammer genoeg over geld. Belangrijk is : welk standpunt gaat mij in de toekomst (desnoods met minder geld) "gelukkig" maken ? Vrijheid heeft veel voordelen, geloof me !