"Nederlandse staat verdient zeker 4 miljard aan steun ING"

BELGA
De Nederlandse overheid kan zeker 4 tot 4,5 miljard euro verdienen aan de steun die tijdens de financiële crisis is verleend aan ING. Dat stelde topman Jan Hommen vandaag op de aandeelhoudersvergadering van de bank-verzekeraar.

De winst bestaat onder meer uit 3,5 miljard euro aan rente die ING moet betalen als de 10 miljard euro steun, die eind 2008 werd verleend, volledig is afgelost. Daarnaast betaalde ING al zo'n 375 miljoen euro aan premies op de door de staat gegarandeerde obligaties die de bank heeft uitgegeven. Verder kan de Nederlandse overheid volgens ING geld verdienen door de verkoop van de portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken, waarvan ze het risico heeft overgenomen.

"We zijn de belastingbetalers heel dankbaar", zei Hommen tegen zijn aandeelhouders. "We zijn ook een beetje trots, omdat er niet veel Europese banken zijn die alle hulp die ze hebben ontvangen, ook daadwerkelijk terugbetalen." ING heeft tot op heden 7,8 miljard euro aan hulp terugbetaald, met 2,4 miljard euro rente en andere toeslagen. Het concern heeft toegezegd het resterende deel voor mei 2015 af te lossen.

De aandeelhouders van ING stemden vandaag ook in met de benoeming van Ralph Hamers in het bestuur. Hij volgt vanaf 1 oktober Jan Hommen op als topman van het financiële concern. Hamers had tot op heden de leiding over ING België.