"Nederlander flink rijker geworden van euro, Belg armer”

AFP
Nederlanders zijn rijker geworden dankzij de introductie van de euro, wij Belgen armer. Sinds 1999 heeft elke Nederlandse burger 21.000 euro meer te besteden dan wanneer er nog met de gulden zou worden betaald, zo berekende de Duitse denktank Centre for European Politics (CEP). Terwijl elke Belg 6.370 euro minder kan uitgeven dan 20 jaar geleden, toen we nog met de Belgische frank betaalden.

De onderzoekers namen acht landen in de eurozone onder de loep. Naast Nederland heeft enkel nog Duitsland voordeel kunnen halen uit de euro, aldus de denktank. Nog meer dan Nederland: per kop is elke Duitser 23.000 euro rijker geworden dan in 1999, toen ze de Deutsche Mark als betaalmiddel gebruikten. De twee landen profiteerden van aanhoudend ruim monetair beleid in het eurogebied, wat tot langdurige periodes van groeiende kredietverlening en hogere investeringen leidde. 

Ook Griekenland tekent als laatste van de onderzochte landen een lichte vooruitgang op. Een doorsnee-Griek heeft 190 euro meer te besteden dan in 1999. Griekenland was vanwege de financiële crisis eerder genoodzaakt om een noodpakket aan te vragen. 

Nog volgens de studie zijn Italianen en Fransen er in de meetperiode dan weer gemiddeld tienduizenden euro’s op achteruitgegaan. Ook wij Belgen eindigen ‘op min’ en moeten per inwoner 6.370 euro inleveren ten opzichte van het Belgische franken-tijdperk. We bekleden daarmee de vijfde plaats op de lijst van de acht onderzochte landen.

In absolute cijfers verliezen we als land alles samen 69 miljard euro in vergelijking met 1999, terwijl Nederland globaal gezien 346 miljard euro rijker geworden is. Duitsland haalde volgens de studie het meeste voordeel uit 20 jaar euro: bijna 1,9 biljoen euro. Aan de andere kant van het spectrum bengelen dan weer Frankrijk en Italië, die respectievelijk bijna 3,6 biljoen en ruim 4,3 biljoen euro in de min duiken ten opzichte van de periode van de Franse frank en de Italiaanse lire.
160 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • van roy jozef

  schaf de euro af en dan pas weet ge hoeveel alles duurder is geworden. het is niet omdat ge de euro afschaft de andere Europese landen hun prijzen gaan laten dalen naar de waarde van de Belgische frank. dan pas gaat er armoede komen, daar gaat Engeland nog wel achter komen.

 • Oliver Moereels

  Voor al wie het zich afvraagt, Duitsland heeft 17 regeringen en parlementen. Daar zal het dus al niet aan liggen. En je kan natuurlijk wel vaststellen dat de welvaart per inwoner sinds de eenheidsmarkt toe- of afgelenomen is. Maar 20 jaar beleid in al die landen heeft daar denk ik evenveel of meer mee te maken dan de invoering van de euro zelf.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Bewijst dat dit niet komt door de EU en de € maar door de inefficiëntie in dit land en haar uitpers beleid.

 • Guy Van Becelaere

  Logisch toch de BFR werd met 25 % gedevalueerd bij de omzetting naar de EURO dus logisch dat de Belgen er aan verloren hebben, maar dat werd toen niet mee gedeeld aan de burgers dat durfden de toenmalig machtshebbers niet en zo werden wij bestolen

 • Gino Denil

  Volgens veel studies in Nederland is de koopkracht er door de besparingsmaatregelen van Rutte 15% op achteruit gegaan. Dat resulteerde ook meerdere jaren in een echte recessie van hun economie. Wat wij hier zelfs nooit gekend hebben. De private schuld van de Nederlandse gezinnen is hoger en hun gemiddeld spaarvermogen lager. Een studie waar je toch wat vraagtekens bij moet plaatsen.