"Nederland zet alles op alles om Alibaba-magazijn af te snoepen van België"

Oprichter Jack Ma.
REUTERS Oprichter Jack Ma.
Nederland zet de grote middelen in om het Chinese technologiebedrijf Alibaba te overtuigen zijn Europese magazijn niet in België te bouwen, maar wel in Nederland. Dat meldt De Tijd. De Chinezen werken aan een wereldwijd logistiek netwerk en lieten voor Europa hun oog vallen op Luik.

Premier Charles Michel kondigde afgelopen zomer aan dat Alibaba gekozen had voor België. Dat bevestigde Alibaba's logistieke dochterbedrijf Cainiao deels, maar het leek ook een slag om de arm te houden. "Luik is een van de steden die in overweging worden genomen", klonk het.

Dat het nog geen gelopen race is voor België, zag ook de Nederlandse premier Rutten. Hij wil Alibaba overtuigen om voor zijn land te kiezen, meldt de Nederlandse krant Financieele Dagblad. Hij heeft zich in hoogsteigen persoon in de strijd gegooid.

In augustus ontving Rutten op zijn kantoor een grote delegatie van Alibaba: topman en -oprichter Jack Ma, de directeur voor wereldwijde handel Angel Zhao en de directeur Europa Terry von Bibra. Dat de premier CEO's van buitenlandse bedrijven ontvangt, is hoogst uitzonderlijk.
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  In plaats van te staan gapen als een hond op een zieke koe, zou men beter werk maken van werkgelegenheid aantrekken...

 • Ben Strubbe

  Waarschijnlijk ken je de situatie op de arbeidsmarkt in Nederland toch niet zo goed, patrick morel.

 • Guido Westerburg

  Rutten ? Nederland heeft al sinds 2010 premier Rutte.

 • Robert Sys

  Europa dat bestaat niet, als het erop aan komt is het ieder voor zich. Het is een duur betaalde club van gebuisde leeghangers uit wat landen die per toeval aan elkaar grenzen. Als je zaken doet binnen Europa en je bent niet in de zak gezet dan is het niet omdat hij je vriend is, maar omdat hij het vergeten is. Begin met verplicht engels in alle scholen van het zogezegde verenigde Europa, dan zal de volgende generatie tenminste al overal kunnen communiceren. Een begin tenminste.

 • Jef Heffens

  Intussentijd manipuleert China de Chinese markt om Westerse bedrijven aldaar onrendabel te maken. Hier in Europa vinden ze dan nog niet kunnen dat Trump maatregelen neemt. Europa is te naïef om met China zaken te doen. Ze vergeten dat China een onverbiddelijk dictatuur heeft met de meest extreme vorm van staatskapitalisme die er ooit heeft bestaan. De 19de eeuw in Europa verbleekt daartegenover.