"Morgen geen grote acties meer"

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De laatste actie van de boeren vindt plaats in Erpe-Mere, aan het distributiecentrum van Aldi. "Maar alle acties doven nu uit", zegt VTM NIEUWS-journalist Lut Havet. Morgen hoeven we geen grote acties meer te verwachten. "De landbouwers willen nu eerst het overleg een kans geven."

De op- en afrit van Erpe Mere in de richting van Gent en de kust is vandaag omstreeks 20.30 uur nog altijd geblokkeerd, dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

Andere blokkades aan deze kant van Vlaams-Brabant in Aalst, Ternat en Erpe Mere in de rijrichting van Brussel zijn inmiddels opgeheven.

Distributiecentra
Enkele distributiecentra in Wallonïe ondervinden wel nog hevige hinder. Een twintigtal boeren blokkeert het distributiecentrum van Lidl in Courcelles, bij Charleroi. Ze hebben banden in brand gestoken en bezetten ook een nabijgelegen rond punt.

In Henegouwen blokkeren de melk- en varkensboeren, op initiatief van de Fédération Unie de Groupements d'Eleveurs et d'Agriculteurs (Fugea), met een dertigtal tractoren sinds woensdagavond het distributiedepot van Colruyt in Woelingen (Ollignies), een deelgemeente van Lessen en in Gellingen. Minister van Landbouw Willy Borsus voert daar al sinds 19.00 uur gesprekken met de actievoerders.

Het depot van Colruyt in Gellingen is ook nog steeds ontoegankelijk. Ook het vlakbij gelegen kruispunt is geblokkeerd en dat kan volgens sommige bronnen de hele nacht duren.

De actie, een initiatief van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), is een protest tegen de lage prijzen die de boeren krijgen voor hun producten.