"Minimumlonen zijn veel te laag"

Getty Images
De minimumlonen zitten dermate onder de officiële drempel van lage lonen dat heel wat werknemers moeten kampen om te overleven in Europa. Dat zegt de Europese vakbondskoepel ETUC. De drempel van lage lonen vastgelegd door de OESO komt overeen met twee derde van het nationale mediaansalaris.

De minimumlonen zouden met 62 procent moeten stijgen in Spanje, met 28 procent in Duitsland en met 20 procent in België, om 60 procent van het nationaal voltijds mediaansalaris te bereiken.

De minimumlonen zouden met 20% moeten stijgen in België

In tien Europese landen, waaronder België, bevindt het minimumloon zich op 50 procent of minder van het nationale mediaansalaris, "wat maakt dat het voor mensen met dat minimumloon moeilijk is om fatsoenlijk te leven met het geld dat ze verdienen", aldus ETUC.

"De minimumlonen zijn veel te laag", zegt Esther Lynch, confederaal secretaris van ETUC. "De EU zou een deadline moeten vastleggen waarop de wettelijke minimumlonen minstens 60 procent van het mediaansalaris zouden moeten bedragen."

VBO: "Negatief tewerkstellingseffect"

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is geen voorstander van hogere minimumlonen. Met een verplichte verhoging op Europees niveau zou de Europese Unie zich uit de markt prijzen tegenover de rest van de wereld, zegt het.

De werkgeversorganisatie wijst er voorts op dat België al een hoog minimumloon heeft (zowel bruto als netto). Ze wijst er ook op dat er in veel sectoren al afspraken zijn gemaakt over loonsverhogingen in de periode 2017-2018, in navolging van het interprofessioneel akkoord.

Bovendien heeft een verhoging van het minimumloon een negatief tewerkstellingseffect, zegt het VBO nog. "Het leidt tot jobdestructie en minder aanwervings- of tewerkstellingskansen voor lagergeschoolden en jongeren. Terwijl het hebben van een job nog steeds de beste garantie is tegen armoede." 
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jo vandenberghe

  Voor het VBO is ieder loon te hoog,hoe laag ook!Uitgenomen voor zichzelf!

 • Jenny Maes

  Al een geluk dat N-VA in de regering zit, maar Anna toch. Het is deze partij die de gewone mensen doet verarmen. Weg ermee.

 • Stefanie van Dijk

  VBO geen voorstander van hoger min loon, joh! En dan ook nog beweren dat België juist een hoog minimum loon heeft, dus dat onderzoek is onzin volgens hen? Waarom kijk ik daar niet van op?

 • willy van der Wijk

  zoveel bla bla zonder de cijfers van minmumlonen kan het transparanter (klaarder) ?

 • Anna Vandenberg

  Tom Faes, vergeet vooral de groene stroom niet, de veiligheidsadviseur in de bouw niet, de job door Paars heeft uitgevonden, die éénmaal langs komt in dure wagen en wit kostuum en een gepeperde rekening stuurt, enz. Het was zo leuk de gratis regering, maar wie is er vooral beter van geworden, de politici en hun entourage, zowel van links en rechts. België is een klaag en zaag land geworden, waar negentig procent van de mensen nog gerust iets kan bijdragen voor de mensen met een laag inkomen.