"Megadeal zet Hollywood op zijn kop": Disney koopt 21st Century Fox voor 52 miljard dollar

EPA
Walt Disney heeft een miljardendeal gesloten met 21st Century Fox. Het Amerikaanse entertainmentbedrijf neemt voor 52,4 miljard dollar (44,5 miljard euro) de studio- en televisieproductietak van het concern van mediamagnaat Rupert Murdoch over.

Geruchten over een akkoord tussen de twee deden al enige tijd de ronde, maar zowel Disney als 21st Century Fox wilde daar nooit echt op reageren. Disney krijgt nu onder meer de controle over de filmstudio's van Fox, waar titels als Avatar en X-men op de plank liggen. Maar ook het Britse Sky, Star India en Amerikaanse kabelzenders als FX en National Geographic komen in handen van Disney.

Ook Fox TV Studio, met titels als The Simpsons en Family Guy, komt in de portefeuille van Disney. Volgens kenners zal de overeenkomst tussen Disney en Fox "Hollywood volledig op zijn kop zetten".

Fox News en Fox Sports worden niet verkocht, wel neemt Disney een miljardenschuld van Fox op zich. De 66-jarige topman van Disney, Bob Iger, blijft aan het roer van het bedrijf staan tot het eind van 2021. Hij heeft inmiddels zijn pensioen bij Disney drie keer uitgesteld. Nu blijft hij aan om de integratie van Fox te overzien.

Prijszetting

Disney was al de meest succesvolle studio van Hollywood en wordt nu nog machtiger. Analisten menen dat ook de concurrentie genoodzaakt zal zijn om te gaan samenwerken. Het is trouwens van 2011 geleden, toen Comcast Universal Pictures opslokte, dat er nog zo een grote deal in medialand plaatsvond. Het aantal grote Hollywoodstudio's daalt hiermee van zes naar vijf. 

Door de overname kan Disney niet alleen zijn kosten drukken, maar krijgt het ook meer macht om de filmzalen onder druk te zetten, niet alleen qua aanbod maar ook qua prijszetting. Terwijl de inkomsten van blockbusters als 'Star Wars' nu nog gelijk verdeeld worden over de producent en de bioscopen, zou Disney meer dan zestig procent kunnen eisen, menen analisten.

Filmaanbod

Vraag is ook wat de fusie zal betekenen voor het filmaanbod: meer films onder zowel het Fox-label als dat van Disney, of minder maar nog grotere producties? In het verleden mikte Disney op minder maar grotere producties, geschikt voor de hele familie. Het concern legde daarbij ook de link met zijn pretparken en merchandising.

TV-programma's

In de tv-sector krijgt Disney nu de succesreeks 'The Simpsons' in handen en kan het realityreeksen als 'Masterchef' wereldwijd gaan verdelen. Disney kondigde eerder al aan dat het in 2019 met een eigen online streamingdienst start, die de concurrentie met Netflix moet aangaan. 

Disney verwacht dat de overname binnen twaalf tot achttien maanden rond zal zijn, als de concurrentie-autoriteiten het licht op groen zetten. Verwacht wordt dat ook de 45-jarige zoon van Murdoch -James- Fox zal verlaten en bij Disney aan de slag zal gaan. 
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels