"Meest winstgevende bedrijven keren helft winst uit aan aandeelhouders"

THINKSTOCK
De duizend meest winstgevende Belgische bedrijven van 2013 hebben de helft van hun winst als dividend uitgekeerd aan hun aandeelhouders. Dat zegt de PVDA op basis van haar jaarlijkse 'top 1000 van de winsten'.

In totaal hebben de duizend meest winstgevende Belgische bedrijven van 2013 samen 48 miljard euro winst voor belasting gerealiseerd. Daarvan gaat 3 miljard (6,7 procent) naar de gemeenschap in de vorm van bedrijfsbelasting. 24 miljard (50,2 procent) wordt als dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd.

De "fiscale cadeaus dikken de winsten aan en dit hemels manna gaat vooral naar de aandeelhouders, veel meer dan naar investeringen", besluit de partij dinsdag.

Volgens de linkse partij hebben de 20 bedrijven die het meest dividend uitkeren alleen aan hun aandeelhouders 14,56 miljard euro uitgekeerd, veel hoger dan de winst: 8,7 miljard. Ofwel: "het kapitaalsuitkeringspercentage ligt op 168 procent".

De twee bedrijven die de grootste dividenden uitkeerden in 2013 zijn Exxonmobil (3,8 miljard euro) en brouwerij AB InBev (3,2 miljard euro).

"Indrukwekkend" is volgens de partij dat de "grootste Belgische fortuinen bijzonder goed worden bediend. Zeven superrijke families verdelen onder elkaar zo'n 6,5 miljard aan dividenden".