"Lonen stegen vorig jaar met 3,6 procent"

Shutterstock
De salarissen in België zijn vorig jaar met gemiddeld 3,36 procent gestegen. Niet alleen lag de index lager, er werd ook minder extra loonsverhoging toegekend. Dat besluit HR-specialist Hudson op basis van een doorlichting van de lonen in bijna 700 bedrijven. Flexibele verloning werd opnieuw populairder. 

In 2017 waren de lonen nog met gemiddeld zowat 3,9 procent gestegen. Dat was toen de grootste toename in vijf jaar. Vorig jaar was het net iets minder. De lonen werden minder geïndexeerd, en daarbovenop werd gemiddeld 1,52 procent extra toegekend (tegen 1,7 procent in 2017).

Volgens Hudson kreeg een op de drie werknemers vorig jaar minder dan 1 procent opslag, of zelfs helemaal geen. Het aantal werknemers dat zijn loon met meer dan 4 procent zag stijgen, bedroeg 17 procent. In 2017 was dat nog 24 procent.

De HR-specialist verwacht de komende jaren een gelijkaardige loonstijging. "Rekening houdend met de prognose naar een stabiele inflatie en een matige economische groei, wordt verwacht dat de groei van het basissalaris de komende jaren vergelijkbaar zal zijn met deze van dit jaar", luidt het in een persbericht.

Net als vorig jaar stelt Hudson vast dat variabel verlonen weer populairder werd. De collectieve bonus (cao 90) won alweer aan belang en ook de begin 2018 ingevoerde winstpremie werd vaker toegekend. 

Voorts bood de helft meer bedrijven dan in 2017 flexibele verloning aan. Werknemers kunnen dan een deel van hun brutoloon inruilen voor andere loonelementen (zoals een bedrijfswagen, fiets, smartphone of bijkomende verlofdagen). 

De resultaten zijn gebaseerd op de verloning in 690 bedrijven, goed voor bijna 235.000 werknemers. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Yep, en de facturen stegen met 15%. Maar dat interesseert niemand niet, ze zien enkel hun kant van de zaak.

 • Dirk Van Den Bossche

  IK zie geen verschil in mijn loon. Gewoon gelijk gebleven , maar ben dan ook geen CEO , waar teveel nooit teveel is.

 • Eric Loyens

  En de levensduurte steeg met 10% maw we zijn er een pak op achteruitgegaan

 • GERARD DE PELECIJN

  Hoera, hoe meer dat u verdient, hoe meer dat u krijgt, rechtvaardigheid noemen ze dat!

 • Gino Denil

  En iedere keer blijven de pensioenen achter. Terwijl er dan toch ook 3,6% meer sociale bijdragen en belastingen binnen komen. En dan heb je na verloop van tijd pensioenen die op een aalmoes lijken en waar men geen rusthuis meer kan van betalen.