KPN schrapt 580 jobs

ANP
Het Nederlandse telecombedrijf KPN schrapt circa 580 arbeidsplaatsen bij zijn onderdeel dat de zakelijke markt bedient. Het concern maakte vandaag bekend tegelijkertijd 200 monteurs aan te nemen bij zijn consumententak.

Zakelijke klanten stappen steeds vaker over van traditionele diensten naar producten die gebaseerd zijn op de minder arbeidsintensieve IP-technologie, zegt het bedrijf.

Compenseren
Ook is er een toenemende vraag naar onder meer cloud- en hostingdiensten. "Tegelijkertijd krimpen veel Nederlandse ondernemingen, bijvoorbeeld door het sluiten van vestigingen en worden investeringen in ICT uitgesteld."

Volgens KPN is de zakelijke markt als geheel gekrompen door deze ontwikkelingen en staat de omzet van het bedrijf in dit segment onder druk. "De omzet uit nieuwe diensten is nog onvoldoende om dat te compenseren."

Ingrijpend
Bestuursvoorzitter Eelco Blok zei zich te realiseren dat de ingreep "ingrijpend is en grote impact zal hebben op de collega's die het betreft". Desondanks is de banenreductie "nodig om onze positie in de zakelijke markt te versterken".

KPN neemt in de cijfers over de eerste helft van 2015 een voorziening op van circa 50 miljoen euro in verband met de operatie. Het bedrijf verwacht dat de ingreep vanaf 2016 leidt tot een jaarlijkse kostenbesparing van 45 miljoen euro.

Extra jobverlies
Het is de tweede grote ontslagronde dit jaar. KPN maakte in februari bekend in de periode tot 2016 tussen de 1.500 en 2.000 banen te schrappen met als doel een kostenbesparing van 300 miljoen euro.