“KPN benaderde Dominique Leroy al in juni”

Het gerecht voerde gisteren huiszoekingen uit in het huis en het kantoor van Dominique Leroy.
REUTERS Het gerecht voerde gisteren huiszoekingen uit in het huis en het kantoor van Dominique Leroy.
Vertrekkend Proximus-CEO Dominique Leroy had al in juni contact met het Nederlandse telecombedrijf KPN over een topfunctie, schrijft de Nederlandse krant NRC. Dat was dus ruim een maand voordat ze haar aandelen bij Proximus verkocht. Een gesprek eind juli bij KPN werd al een formele sollicitatie. Volgens NRC bracht Leroy KPN toen niet op de hoogte van de aandelenverkoop.

KPN had al in juni contact met beoogd topvrouw Dominique Leroy, die vandaag haar laatste werkdag had bij Proximus. Leroy hield in eerste instantie de boot af. Toen KPN enkele weken later liet weten haar toch graag te willen hebben, ging ze alsnog op de uitnodiging in. Eind juli vond dat gesprek plaats, zo weet NRC. “We hebben haar eind juni voor het eerst benaderd”, stelt een hooggeplaatste bron binnen het bedrijf aan de krant. “Toen zei ze: daar moet ik over nadenken. Misschien moeten we later nog eens praten. Eind juli is er een gesprek geweest - met een breed scala aan thema’s. Wat is je visie op leiderschap? Hoe kijk je naar een bedrijf als KPN?”.

Bij Leroy thuis en in haar kantoor bij Proximus voerde het Brusselse parket gisteren huiszoekingen uit in een onderzoek naar handel met voorkennis. Een maand voor ze haar vertrek aankondigde, verkocht ze een pakket Proximus-aandelen ter waarde van ruim 285.000 euro. Leroy had naar eigen zeggen op het moment van de verkoop nog niet besloten om Proximus te verlaten. Maar ze gaf wel toe dat ze al enkele gesprekken had met externe partijen, waaronder KPN.

Volgens NRC had het gesprek met KPN ten tijde van de aandelentransactie al de vorm van een formele sollicitatie. Ook bracht ze KPN er tijdens het gesprek eind juli niet van op de hoogte dat ze bezig was haar aandelen te verkopen.

Perceptie

Leroy gaat normaal gezien op 1 december aan de slag bij KPN. Zolang er geen duidelijkheid is in het gerechtelijke onderzoek naar Leroy, moet haar aanstelling als topvrouw worden uitgesteld, zegt de directeur van de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB), Paul Koster, aan de Nederlandse nieuwszender RTL Z. Volgens hem moet de aandeelhoudersvergadering waarop Leroy als nieuwe CEO van KPN wordt voorgedragen, worden uitgesteld. "KPN kan het niet hebben dat de nieuwe CEO benoemd is terwijl er nog onduidelijkheid is over allerlei juridische gevolgen. Het onderzoek moet eerst afgerond zijn voordat KPN de benoeming aan de aandeelhouders moet voorleggen", zegt de VEB-directeur aan RTL Z.

Koster uit ook kritiek op de aandelenverkoop. "Je zou als CEO toch moeten kunnen inschatten dat er bepaalde zaken zijn die je beter niet kunt doen. Dat alleen al de perceptie tegen je kan werken", zegt hij aan RLT Z. "Leroy vertelde dat ze al drie jaar gewacht had met het verkopen van de aandelen, dan had daar toch nu nog wel een half jaartje bij gekund.”
72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  KPN heeft haar even uitgetest en daaruit blijkt dat ze een 'schaak-koningin' is: ze gaat alle kanten op. KPN is nu natuurlijk verbijsterd en wil de boot niet alleen afhouden, maar ook zo ver mogelijk wég duwen. Hoe zou je zelf zijn.

 • Willy Donks

  Hoe kun je nu handelen zonder voorkennis alst uw eigen aandelen zijn,alooooo ,zou een beetje gek zijn dat je bij kpn gaat werken en je mag je aandelen niet verkopen,dit kan alleen in belgie

 • evelyne dewulf

  Voor voetballers die naar de concurentie overstappen en het 15-voudige van deze dame zullen verdienen, niks dan lof. Hoe hypocriet en onverdraagzaam kan men zijn...

 • Patrick Kelchtermans

  Ja jongens, moet er echt serieus onderzocht worden of die vrouw een week voor ze haar ontslag aankondigde, al of niet wist dat ze weg zou gaan bij Proximus? Wanneer je voor een functie op dat niveau solliciteert, duurt de procedure wel iets langer. Wat een mop. Gij of ik moeten eens proberen 500 euro te pikken, we zouden nogal wat meemaken. Maar de maatpakjes lichten de boel continu op. En die dieven moeten wij dan zogezegd dankbaar zijn, want ze zorgen voor werkgelegenheid...

 • Pierre De Bie

  Zo te zien zijn onze noorderburen veel slimmer en doordachtzaam dan vele van onze Belgen. Groot gelijk hebben ze om die Waalse sloerie te boycotten want eenmaal aan de macht zullen ze het wel merken wat voor een schoelie dat mens is enkel voor haar en niets voor anderen. Belgacom nu Proximus is nog maar de helft meer van wat het vroeger was geld geld en nogmaals geld is de leuze maar de service staat op een laag pitje. Dus Nerderlanders je bent gewaarschuwd.