"Koopkracht Belgen stijgt door maatregelen Michel I met 5,2 procent in 2014-2020"

Photo News
Het beschikbaar gezinsinkomen van een Belgisch huishouden stijgt in de periode 2014-2020 met gemiddeld 5,2 procent als gevolg van de maatregelen die de regering Michel I nam op vlak van het belasting- en uitkeringsbeleid. Dat blijkt uit de berekeningen die de Leuvense economen André Decoster, Toon Vanheukelom en Gerlinde Verbist publiceerden in de 'Leuvense Economische Standpunten'.

"De gemiddelde beschikbare inkomens stijgen voor alle inkomenscategorieën, maar de bovenste helft van de inkomens gaat er het sterkst op vooruit. Dit is een gevolg van de focus van de regering om in te zetten op het verlagen van de belastingen op werkenden", aldus de economen. 

Als we de inkomens van laag naar hoog verdelen in tien groepen, dan hebben de zesde tot negende groep 5,7 tot 6,8 procent meer koopkracht, tegenover slechts 3 procent voor de tweede groep. De hogere btw en accijnzen hebben een negatief effect op alle inkomensgroepen, maar bij de laagste groepen weegt dit het zwaarst door.

De beleidsoptie om werkenden minder te belasten, heeft er ook voor gezorgd dat de financiële prikkel om te werken is toegenomen. Tussen 2014 en 2018 is de gemiddelde zogenaamde ‘participatie-aanslagvoet’ met 2,9 procent verminderd van 71,4 tot 68,5 procent. Deze geeft de verhouding weer tussen het inkomen van een niet-werkende en een werkende met dezelfde kenmerken. Hoge participatie-aanslagvoeten verhogen het risico op een ‘werkloosheidsval’. “De daling is veruit het grootste voor de 10 procent laagste lonen. Hier werd een daling genoteerd met 6,7 procentpunten van 76,5 tot 69,8 procent”, aldus de economen.

Het gevoerde beleid gaat echter gepaard met een hoge budgettaire kost. De economen berekenden de netto-impact van deze beleidswijzigingen tussen 2014 en 2020 op 5,49 miljard euro. “Dat is beduidend meer dan de budgettaire kosten van de maatregelen die werden genomen onder de regeringen Verhofstadt I en II. Het maakt ook bijna de helft van de besparingen ongedaan die werden gerealiseerd onder de regeringen Dehaene I en II. De overheid betaalt de factuur voor de verhoging van de gezinsinkomens”, aldus de economen.
87 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim CLAES

  wat een onzin.het enige dat positief is,is de lage petroleumprijs. daar deze rond de 60 $ staat, vallen de torenhoge taksen niet op. stond de petrol op 200$ hadden we een daling van onze lonen. ze hebben dus puur chance.

 • Francinne Declerque

  Geen idee waar ze dit halen, maar ik verdien inderdaad 150 euro meer tov 4 jaar geleden, maar hou minder over op het einde van de maand want: stijging tax op elektriciteit en gas, tax op diesel, waterprijs omhoog, medicijnen duurder, openbaar vervoer duurder, voedsel duurder, etc etc dus die 150 euro meer wordt eigenlijk 250 euro minder. Regering vallen nu aub.

 • Karel Valgaern

  Daar zullen deze belastingsregeringen blij mee zijn. Dan kunnen ze weer voor 6.5% verdoken belastingen, taksen en premies gaan verhogen/verzinnen....

 • Eddy Verbiest

  Of dit allemaal klopt, dat laat ik in het midden. Maar denken jullie nu echt dat de inflatie niet verrekend is in deze studie??? Koopkracht gaat niet over het geld dat je in je handen hebt hoor

 • django rheinhardt

  De hoge lonen dan toch, en als er al bij de lage lonen een koopkrachtverhoging is wordt deze per direct volledig tenietgedaan door de extra taxen en nieuwe belastingen ,door deze verminderd de koopkracht nog!!!