"Klokkenluiders inzetten om fiscale fraude op te sporen? Ik noem dat een heksenjacht op ondernemers"

Unizo-voorzitter Danny Van Assche.
Baert Marc Unizo-voorzitter Danny Van Assche.
Het idee om een klokkenluidersregeling in te voeren in de strijd tegen de fiscale fraude moet volgens Unizo naar de prullenbak worden verwezen. "We vragen aan de regering om die maatregel af te serveren. Dit is niet proportioneel", zegt Danny Van Assche, de gedelegeerd bestuurder van de ondernemersorganisatie. Unizo beklemtoont dat het aanpakken van fiscale fraude belangrijk is, maar pleit voor het afsluiten van een charter.

De federale ministerraad onderzoekt een hele reeks van maatregelen die de fiscus meer mogelijkheden moeten geven om fiscale fraude aan te pakken. Daarbij wordt uitgegaan van de aanbevelingen die de commissie Panama Papers geformuleerd had. 

Volgens De Standaard wordt er onder meer gedacht aan een klokkenluidersregeling. Daarbij zou een vergoeding toegekend worden aan mensen die helpen bij het blootleggen van fraudemechanismen. Een ander voorstel dat op tafel ligt, is het opleggen van sancties aan belastingplichtigen die een fiscaal onderzoek belemmeren.

"Niet nodig om bazooka boven te halen"
De gedelegeerd bestuurder van Unizo is naar eigen zeggen "zwaar geschrokken" van die voorstellen. Hij heeft het zelfs over een fiscale heksenjacht op ondernemers. "Dit is geen evenwichtig verhaal als het gaat om enerzijds controles en anderzijds de rechten van ondernemers", zegt Van Assche. "Dit lijkt mij bovendien veel verder te gaan dan hetgeen op basis van de Panama Papers werd aanbevolen."

"Als je bijvoorbeeld klokkenluiders gaat betalen, dan lok je verklaringen uit. Dat is erg ernstig voor kmo's, die niet kunnen rekenen op een batterij aan juridische raadgevers. Het gros van de ondernemers werkt op een goede manier. Het is dus niet nodig om een bazooka boven te halen."

"Voorbarig"
De ondernemersorganisatie pleit dan ook voor de komst van een charter voor fiscale controles. Dat moet de rechten en plichten vastleggen van zowel de controleurs als de ondernemers. "We zijn altijd bereid daarover met de regering aan tafel te zitten", besluit Van Assche. "We hebben er zelf alle belang bij dat er eerlijk wordt ondernomen."

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) noemt de berichten over een klokkenluidersregeling "voorbarig". "De regering bekijkt een brede waaier om fraude harder aan te pakken. Beslissingen moeten nog worden genomen", schrijft hij op Twitter.
48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christian Alex

  Gisteren op enkele industrieparken rondgelopen. In elk industriepark stonden zeker tien gebouwen leeg. Er is echt iets aan de hand en dat ga je niet oplossen door zelfstandigen te overladen met regels, belastingen en controles.

 • raymond van der craen

  Laat die zelfstandigen toch volledig in het zwart werken maar schaf hun pensioen volledig af. Laat ze volledig opdraaien voor hun eigen ziekte en hospitalisatiekosten en geef hun geen recht op werkloosheidsvergoeding. Het woord "zelfstandige" zegt het zelf je moet maar voor je eigen zorgen!

 • jo vandenberghe

  Is het witte kassacircus al in orde,neen.Dus?Zoals altijd de verkiezingen naderen.

 • Axel Limbourg

  roger deprez er is wel een verschil tussen sociale en fiscale fraude: sociale fraude is pure diefstal van de belastingbetaler(zowel arbeider als bediende als ambtenaar) omdat mensen die zogezegd ziek zijn de staat 2 keer belazeren en fiscale fraude is gewoon de belastingbetaler(die werkt, dus zijn eigen geld) die 1/3 niet aangeeft gewoon omdat hij de staat niet vertrouwd

 • Rik Bogaert

  Dat krijg je dan als een partij als NVA de mensen ertoe aanzet om alles en iedereen te gaan verklikken!