“Kans dat we iets kunnen doen”: Trump is voorzichtig optimistisch over handelsoorlog met China

De Chinese toponderhandelaar en vicepremier Liu He.
AP De Chinese toponderhandelaar en vicepremier Liu He.
China toont zich steeds minder bereid om een brede handelsdeal te sluiten met de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Intussen hebben de VS meerdere Chinese bedrijven op een zwarte lijst gezet, waaronder de grote producent van bewakingscamera’s Hikvision. 

Door de maatregel kunnen de Chinezen geen Amerikaanse technologie meer kopen, vergelijkbaar met wat eerder bij telecomconcern Huawei werd gedaan in verband met spionageverdenkingen.

De regering van president Donald Trump is bezorgd over de rol die de bedrijven spelen bij de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren, een islamitisch volk in het westen van het land. Zo zou de surveillanceapparatuur van Hikvision gebruikt worden in bijvoorbeeld interneringskampen waarin volgens schattingen 1 miljoen Oeigoeren worden vastgehouden. Hikvision is marktleider op het gebied van surveillanceapparatuur waaronder beveiligingscamera’s die wereldwijd worden verkocht.

Het bericht over de zwarte lijst kwam van het Amerikaanse ministerie van Handel. Min of meer gelijktijdig sprak president Donald Trump met Amerikaanse media over het handelsoverleg tussen China en de VS later deze week. Daarbij liet hij zich voorzichtig optimistisch uit. “We denken dat er een kans is dat we iets heel wezenlijks kunnen doen”, aldus de president.

Trump zei echter ook dat hij hoopt dat China een “vreedzame en humane” oplossing vindt voor de politieke protesten in Hongkong en dat de situatie de besprekingen kan schaden. Daarnaast benadrukte de president dat hij geen genoegen zal nemen met een gedeeltelijke handelsdeal.

Gesprekken 

De jongste weken hebben Chinese onderhandelaars verscheidene keren met hun Amerikaanse tegenhangers gesproken in Peking. Het aantal onderwerpen dat de Chinezen bereid waren de revue te laten passeren, zou echter aanmerkelijk zijn geslonken.

Donderdag hervatten de onderhandelingen op het hoogste niveau. De Chinese toponderhandelaar en vicepremier Liu He reist naar Washington, maar zou geen afspraken willen maken over een hervorming van het Chinese industriële beleid of het aanpakken van Chinese staatsbedrijven waar de VS over klagen. Dat zouden wel belangrijke onderwerpen zijn voor de Amerikaanse president Donald Trump.

Verzwakt door afzettingsprocedure

Volgens analisten zijn de ontwikkelingen exemplarisch voor de verzwakte onderhandelingspositie van Trump ten opzichte van China. Dat zou te maken hebben met de onrust in de VS rond een mogelijke afzettingsprocedure voor Trump en de - volgens ondernemingen - door de handelsoorlog afremmende economie.

Medewerkers van Trump weerleggen de invloed van de 'impeachmentprocedure' op de onderhandelingen met China. Als de Chinezen dat wel zo zouden zien, dan zou dat een misrekening zijn, klinkt het.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido Bervoets

  Trump kan er toch maar moeilijk bezwaar tegen hebben dat China hun economie en hun bedrijven beschermt en protectionistisch en nationalistisch te werk gaat want Trump doet net hetzelfde.

 • dirk belis

  De enige! (winnaar) zal China zijn.Deze keer zal een land niet!!!! naar de pijpen dansen van de VS en dat word hoog tijd.

 • Jef Heffens

  Ik denk niet dat de Chinezen er moeten op reken dat hun bedriegelijke wijze van handel drijven nog getollereerd zal worden. In gans de VS zowel bij de Republikeinen als de Democraten is men tot beter inzicht gekomen in de werking en het valse spel dat de Chinese machthebbers spelen, zeker onder Xi-Jinping. Hij is ook langzaam aan alle minderheden (niet Han-Chinezen) aan het uitroeien.

 • Wesley Gevaert

  China kan dit spel nog lang spelen, Amerika niet.

 • Jan Jansens

  Trump staat met zijn rug tegen de muur het handelsoverschot met China is gestegen in plaats van gedaald en nog verdere import taxen worden volledig door de Amerikaanse burger betaald. Wat hij ook beweerd hij wil zelf heel graag een deal en dit als een overwinning laten klinken terwijl het helemaal niet het geval zal zijn. En er staat een verkiezing en een recessie te wachten voor Trump. China heeft tijd.