"Justitie VS start groot onderzoek techsector"

Het logo van Facebook
REUTERS Het logo van Facebook
Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een kartelonderzoek naar grote technologiebedrijven in de Verenigde Staten. Dat maakte het ministerie dinsdag bekend. Het noemde de geviseerde bedrijven niet, maar het zou gaan om grote namen als Amazon, Google-moeder Alphabet, Apple en Facebook.

Het onderzoek van justitie draait om mogelijke concurrentieverstoring door de bedrijven op internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten. Op de aandelenbeurzen in New York gingen de koersen van de techbedrijven omlaag in de handel nabeurs door de berichten.

Het onderzoek moet aantonen “of en hoe toonaangevende online platforms hun marktpositie hebben behaald en zich bezighouden met praktijken die de concurrentie hebben beperkt, innovatie hebben belemmerd, of anderszins klanten hebben benadeeld”, luidt de verklaring van het ministerie.

De bedrijven die op de korrel worden genomen, worden niet bij naam genoemd. Maar het onderzoek richt zich onder meer op de zorgen die er zijn op het gebied van “zoeken, sociale media en een aantal online retaildiensten”. Daar lijken Amazon, Alphabet, Facebook en mogelijk ook Apple mee te worden bedoeld.

De aankondiging van het onderzoek komt een dag voordat de Amerikaanse toezichthouder FTC naar verluidt zal bekendmaken dat Facebook een boete opgelegd krijgt van 5 miljard dollar wegens verschillende privacyschandalen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.