Exclusief voor abonnees

"Jonge werknemers mailen wél graag na de uren"

Voorstel Kris Peeters afgeschoten: zijn 9 to 5-mentaliteit is compleet achterhaald

Thinkstock
Het wetsvoorstel van minister Peeters om elk bedrijf in België afspraken te laten maken over emails na de werkuren, wordt aan flarden geschoten. “Zijn 9 to 5-mentaliteit is rijp voor het museum”, reageert Robby Vanuxem van rekruteringsbedrijf Hays fel. “Jonge mensen mailen wél graag na 18 uur.”

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil de werknemer recht geven op digitale rust: na de werkuren moet de baas geen mails meer sturen en als hij dat wel doet, moet de werknemer ze niet lezen of beantwoorden. De werkmens heeft recht op rust. Het wetsvoorstel wordt eerstdaags in de Kamer besproken en kan al vanaf 1 januari ingaan. Let wel: bedrijven worden niet verplicht om hun werknemers gerust te laten, enkel om overleg te plegen over mogelijk zo’n regel.

Bedrijfsverantwoordelijken begrijpen het niet. “De minister wil streven naar een ideale work-lifebalans door flexibel werk te promoten maar nu plots wil hij die flexibiliteit beknotten met nieuwe regeltjes”, zegt Robby Vanuxem, managing director bij Hays, dat wereldwijd 9.600 werknemers telt. “Dat is puur conservatisme. Het is toch niet aan de wetgever om te bepalen wanneer ik mijn smartphone moet uitzetten. Dit is belachelijk en muggenzifterij.”

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Wel, eens zien of ze dat ook nog graag doen als ze een gezin hebben of wat ouder worden. Vergeet toch die moment opnames. Denk vooruit.

 • Jurgen Vanheessen

  Ik ben 8 uur op mijn werk. Dus ze hebben tijd genoeg om mij aan te spreken. En al dat gedoe met die mail heb ik thuis geen tijd voor of wil ik geen tijd voor maken. Want ik verdien daar toch niks aan. En trouwens voor een baas heb je NOOIT genoeg gedaan ze vinden wel altijd iets om over te zagen. Bij ons komt de flex. altijd van 1 kant.

 • Peter Buyck

  Ja ze mailen graag 24/7, doen aan Facebook op het werk, ... maar het is niet langer de verantwoordelijkheid van de rekruteerder als die jongeren op iets latere leeftijd met een burn-out zitten. Nee want de arbeidspsychologen, consulenten, ... moeten ook nog iets verdienen aan burn-out.

 • Eric Van Gestel

  Straks nog het toppunt van flexibiliteit : zoals in oosterse landen verplicht slapen op de werkvloer en maar eens in het jaar naar huis voor een week .

 • André Van Laethem

  Hoeveel werknemers zitten weeral te zeveren om eens een mail te beantwoorden ?het moet geen gewoonte zijn maar hoeveel werknemers moeten verlof nemen om eens naar de bank te gaan voor privé of bij de tandarts langs. Maar owé als er een mailtje moet beantwoord worden. Merk ik elke dag. Of een dagje afwezig door een dag ziekte. En op faceboek zetten ze dan hun vitrine te kijk.