"Jobs zijn er, de uitdaging wordt om ze in te vullen"

Photo News
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is optimistisch over de economische groei en de toename van de werkgelegenheid in ons land. Bedrijven krijgen het wel steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden.

Uit de halfjaarlijkse enquête van de werkgeversorganisatie VBO blijkt dat het bedrijfsleven optimistisch is over de economische vooruitzichten. De helft van de sectoren verwacht de komende maanden een toename van de economische activiteit. Veertig procent van de sectoren, waaronder de bouw en de industrie, denken de komende tijd mensen te zullen aanwerven. Een half jaar geleden was dat maar tien procent van de sectoren. Enkel de bank- en energiesector verwachten een daling van de werkgelegenheid.

Mismatch

Er is zelfs vrees voor krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven klagen er nu al over dat ze moeite hebben om voor bepaalde profielen mensen te vinden. Die krapte zou wel eens kunnen veralgemenen en de verdere groei afremmen, vreest het VBO. "De jobs zijn er, de uitdaging wordt om ze in te vullen", zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans. Ook de mismatch in de profielen kan voor een opwaartse druk op de lonen zorgen, al hebben bedrijven daar nu nog geen last van.

Om die mismatch weg te werken, kijkt het VBO naar de gewestelijke overheden en naar werkgevers en werknemers. De gewesten zijn sinds de zesde staatshervorming bevoegd voor het hele activeringsbeleid. "Zij moeten de activering activeren", zegt Timmermans. Werknemers zouden sneller moeten kiezen voor het opnemen van openstaande jobs. Werkgevers zouden wat minder kieskeurig moeten zijn en mensen on-the-job moeten opleiden. De herinvoering van de proefperiode biedt volgens het VBO op dat vlak perspectieven.

Optimisme

Het VBO verwacht dat de economie dit jaar met twee procent kan groeien en is dus optimistischer dan de Nationale Bank, die uitgaat van een groei van 1,7 procent. Behalve bij de banken en in de handel - twee sectoren in volle digitale transformatie - zijn de rendabiliteitsverwachtingen stabiel tot gunstig. Een derde van de sectoren verwacht een verdere toename van de bedrijfsinvesteringen. De bouwsector is optimistisch vanwege een aantal grote bouwprojecten, zoals de Oosterweelverbinding, en de traditioneel te verwachten investeringen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Looneisen vakbonden

Om de economie verder te laten groeien, moeten voor het VBO de mobiliteitsknopen in Antwerpen en Brussel dringend ontward worden. Tenslotte zijn er eind dit jaar ook de onderhandelingen met de vakbonden over een nieuw akkoord over loon- en arbeidsvoorwaarden (IPA) voor 2019 en 2020. Het VBO hoopt dat de vakbonden geen buitensporige looneisen op tafel leggen. "We mogen niet ontsporen, anders zijn alle inspanningen die we gedaan hebben om competitiever te worden voor niets geweest. De nieuwe loonnormwet helpt ons, maar je moet ook nog tot een akkoord kunnen komen".
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Vermote

  Geschikt personeel dus. Vrees dat wij als vijftig plussers en zeker vijfenvijftig plussers niet bij horen. Ik ben terug werkloos en ik zoek.

 • geert calu

  misschien een kwaliteitsmerk opstellen per werkgever, de werknemers moeten ook testen doen en zich houden aan de firmawaarden, zou kunnen gaan over eerlijkheid, flexibiliteit, belastingontduiking enz...

 • armand mudah

  juist Wilfried Dylst voor magazijnier moet je al een bachelor hebben somige interimburos zijn er echte cracs in bij zowat al hun vacatures staat bachelor diplma en 9 op de 10 weten die madamekes in het buro niet eens wat de job inhoud

 • Karel Van Beeck

  Alles moet zo snel en zoveel mogelijk gebeuren. Als het dan wat sputtert vliegt men met zijn klikken en klakken buiten.

 • Rosa Cockx

  Beter loon en betere arbeidsvoorwaarden en de jobs zijn zo ingevuld.