"Hoofdkantoor Ahold-Delhaize komt in Nederland"

anp - belga
De Nederlandse topman Dick Boer van Ahold krijgt de leiding over het nieuwe fusiebedrijf Ahold-Delhaize. Het hoofdkantoor komt in Nederland te staan. Dat meldden ingewijden dinsdag tegen het Nederlandse persagentschap ANP. Op de hoofdzetel van supermarktketen Delhaize in Molenbeek start morgen om 7.30 uur een bijzondere ondernemingsraad, met als onderwerp "de toekomst van Delhaize". Dat heeft vakbondsvrouw Veerle Verleyen (LBC-NVK) bevestigd.

Verleyen verwacht uiteraard dat het zal gaan over een fusie met de Nederlandse sectorgenoot Ahold. Ze herhaalt dat de bonden garanties willen over de tewerkstelling, en dat de loon- en arbeidsvoorwaarden die zijn afgesproken in sociale akkoorden (zoals voor het Toekomstplan), gerespecteerd moeten worden.

De fusiegesprekken tussen het Nederlandse supermarktconcern Ahold en zijn Belgische branchegenoot Delhaize bevinden zich in de afrondende fase, maar een definitief akkoord is er nog niet. Zodra het zover is, volgt een persbericht, lieten de twee bedrijven dinsdag weten naar aanleiding van mediaberichten.

Op 12 mei bevestigden Ahold en Delhaize dat zij praten over een mogelijke combinatie van hun activiteiten. Eerder waren daar berichten over verschenen in Vlaamse media, tot ongenoegen van onder meer de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die Ahold om opheldering heeft gevraagd.

Jaaromzet 55 miljard euro

Na de fusie zal een supermarktgigant ontstaan met een jaaromzet van zo'n 55 miljard euro. Ahold behaalde vorig jaar een omzet van 32,8 miljard euro. Bij Delhaize kwamen de opbrengsten uit op 21,4 miljard euro. De twee bedrijven zaten in 2006 ook al eens om de tafel, maar die gesprekken liepen uiteindelijk op niets uit.

Delhaize heeft wereldwijd een kleine 150.000 mensen in dienst, waarvan ruim 16.000 in België. Van de in totaal 227.000 werknemers van Ahold werken er 97.000 in Nederland, België of Duitsland. Voor beide bedrijven geldt dat de VS het grootste aandeel heeft in zowel de omzet als het aantal medewerkers.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels