"Honderden Filipijnse truckers werken in Europa voor hongerloon van 2 euro per uur”

fagbladet3f.dk
Honderden Filipijnse chauffeurs rijden rond in Europa voor een hongerloon van twee euro per uur. Dat heeft de Deense vakbond 3F vastgesteld, zo meldt de socialistische transportbond BTB vrijdag. Europees Commissaris Vestager reageert volgens de bonden furieus.

De Deense vakbond 3F ontdekte in het Deense Padborg een verblijfplaats van Filipijnse chauffeurs tijdens weekends. Ze rijden voor de Deense transporteur Kurt Beier, via zijn Poolse dochterfirma, meldt BTB. “De loon- en arbeidsomstandigheden van deze chauffeurs zijn totaal mensonterend. Ze verdienen twee euro per uur en moeten verblijven in een stal waar een beetje boer zijn dieren nog niet in houdt”, zegt Frank Moreels, voorzitter van BTB. Op foto's van 3F is eveneens te zien hoe de Filipino's leven en overnachten in een lege trailer.

Mensenhandel

Moreels benadrukt dat het niet de eerste keer is dat er Filipijnen ingezet worden in Europa, ook in België. “In februari 2013 raakte bekend dat Dinotrans uit Letland massaal Filipijnse chauffeurs inzette. Ook een Nederlandse transporteur, Martin Wismans, werkte met Filipijnse chauffeurs. Dankzij de Nederlandse vakbond FNV werd toen fors ingegrepen, en werden de chauffeurs beschermd als slachtoffers van mensenhandel. Transport Wismans verloor zijn transportvergunning.”

Volgens de vakbonden heeft Margrethe Vestager, Europees Commissaris bevoegd voor Mededinging, haar collega commissaris Bulc opgeroepen om de regels te verstrengen en een einde te maken aan de mistoestanden in de transportsector. 
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jo vandenberghe

  De Oostblokkers zijn te duur geworden voor de geldwolven?

 • Ronny Biesen

  Het is toch simpel, pak de werkgever die zulke praktijken uitvoert hard aan. Probleem is dat die werkgevers zich ergens gesteund voelen, anders zou het ook niet lukken. Er is ergens hulp van hoegerhand aanwezig.

 • Freddy De Vos

  Europa stond erbij en keek ernaar!

 • Christine Laevers

  Goedkope arbeidskrachten : daar draait de E.U. om. Er moeten geen pensioenen uitbetaald worden. Geen vakbonden. Alles mag en alles kan en de controle is peanuts. Dat is het beleid.

 • jo vandenberghe

  Transport,bouw de helft van oost Europa zit hier aan hongerlonen te werken.Dat is ook de bedoeling,vrij verkeer van mensen en goederen!