“Harde brexit kan ons land 42.000 jobs kosten”

De cruciale vraag: vallen de standpunten tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk nog te verzoenen?
reuters De cruciale vraag: vallen de standpunten tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk nog te verzoenen?
Een zachte brexit dreigt in ons land 10.000 jobs te doen verdwijnen, een harde brexit kan zelfs tot een verlies van 42.000 banen leiden. Dat blijkt uit een nieuwe impactstudie van de KU Leuven. Vooral de voedingssector zou zwaar getroffen worden. Een brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk ook de Europese interne markt verlaat, zou naar schatting 4.523 jobs verloren doen gaan in de Belgische voedingsmiddelen- en drankindustrie.

De Leuvense professor Hylke Vandenbussche voerde in opdracht van het Vlaams departement Buitenlandse Zaken een studie uit naar de impact van de brexit op verschillende economische sectoren. Er werd een onderscheid gemaakt tussen een zachte brexit en een harde brexit. De eerste impliceert dat het VK de EU verlaat, maar wel deel blijft uitmaken van de interne markt of de Europese douane-unie. In het tweede geval stapt het VK ook uit de interne markt en wordt teruggevallen op de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

112.000 jobs voor voeding en drank
De studie brengt aan het licht dat de Europese voedingsmiddelen- en drankindustrie nog zwaarder getroffen dreigt te worden dan tot nu werd aangenomen. Volgens Vandenbussche en haar collega's dreigen bij een harde brexit in heel de EU 112.000 jobs verloren te gaan. In België kunnen 4.523 banen verdwijnen. Ter vergelijking: bij een zachte brexit zou het jobverlies in ons land beperkt blijven tot 762.

De Vlaamse voedingsindustrie zou het hardst getroffen worden. Het VK is namelijk een van haar belangrijkste exportmarkten en de brexit zou bijkomende handelsbeperkingen opwerpen, luidt het.

België bijna altijd in top drie
De studie brengt aan het licht dat er in Europa geen oost-westtegenstelling bestaat als het op de impact van de brexit aankomt. Wegens het netwerkkarakter van de Europese economie worden niet alleen de landen die zich geografisch het dichtst bij het VK bevinden getroffen. Ook bijvoorbeeld Polen, Zweden, Slovakije, Tsjechië, Roemenië en Hongarije zullen niet aan de effecten van de brexit ontsnappen.

In de vijftien economische sectoren die het hardst door de brexit getroffen worden, staat België wel bijna iedere keer in de top drie van meest geïmpacteerde landen (uitgedrukt in relatief jobverlies). In heel de Europese Unie kan het jobverlies oplopen tot 1,2 miljoen, in het Verenigd Koninkrijk tot 525.000.

Textielsector zwaarst getroffen
De meeste banen sneuvelen in de textielsector. Daar kunnen 130.000 jobs verdwijnen. In België gaat het om 3.440 jobs die geschrapt kunnen worden.

De onderzoekers stippen aan dat de dienstensector niet ontsnapt aan de brexit. “Er zijn geen tarieven op diensten van kracht en die zullen ook bij een no-dealbrexit niet worden opgelegd. Maar diensten zijn ook belangrijk tijdens productieprocessen. Dat betekent dat nieuwe tarieven op producten ook de dienstensector kunnen treffen. Als er bijvoorbeeld tarieven op de handel in auto’s worden opgelegd, zullen ook de ondersteunende juridische diensten worden getroffen”, legt Vandenbussche uit.

Aanpassingsfonds
Uit de impactstudie volgt het besluit dat Europese solidariteit de sleutel is om de brexit op te vangen, zeker als de Britten de EU zonder akkoord zouden verlaten. Secretaris-generaal Julie Bynens benadrukte tijdens de presentatie van de studie dat er nood is aan een speciaal ‘brexit-aanpassingsfonds’ dat ingekapseld wordt in de Europese meerjarenbegroting. Ze riep de EU ook op de Noordzeehavens van Antwerpen, Zeebrugge, Rotterdam en Calais te beschermen wegens hun vitale rol in het hele economische weefsel.

Naast deze impactstudie bestelde Vlaanderen ook een gedetailleerde studie naar de gevolgen van de brexit voor de Belgische gewesten en provincies. Die wordt na de zomervakantie gepubliceerd.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  Emi, als je echt denkt dat die tijd terugkomt, gelieve uit je droom te ontwaken. Christian, niemand gaat je verbieden iets van de engelsen te kopen. Enkel zal het (misschien) duurder geworden zijn. Europese producten zullen niet duurder worden, enkel geimporteerd vanuit VK. Toon: een bexit zou het faillissement van België betekenen. Alles, maar dan ook alles zou duurder worden doordat wijzelf géén grondstoffen hebben. Denk maar niet dat je betere verdragen kan afsluiten dan de EU.

 • krista notelaars

  als boris johnson eraan komt wordt het een harde brexit

 • Christian Alex

  Waar ik mij echt zorgen over maak is wat de EU duurder gaat maken of zelfs ons gaat verbieden nog van de Engelsen te kopen.

 • Emi De graeve

  Stop al die voorspellingen en bangmakerij uit eigenbelang. Ik verheug me op het terugkeren van de goede oude tijd toen Engeland nog "typisch" Engeland was ! Schoenen kopen was daar een belevenis en als klant was je overal koning.

 • Toon Schouteden

  En hoeveel banen gaan er in het Verenigd Koninkrijk verloren bij een harde brexit? En hoeveel van die banen kunnen hier dan vervanger worden van de verloren banen? En als België ook uit de EU stapt en handelsverdragen vormt met de rest van de wereld? We betalen nu miljarden per jaar aan de EU en het merendeel gaat op aan de werking (gebouwen, lonen, premies, vervoeronkosten, verblijfskosten, e.d.) dus echt veel rijker wordt de gewone burger er toch niet van!