"Griekse crisis leverde Duitsland al 100 miljard euro op"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Griekse crisis leverde haar land al fors wat miljarden op.
REUTERS De Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Griekse crisis leverde haar land al fors wat miljarden op.
De een zijn dood is de ander zijn brood. Dat spreekwoord lijkt nu ook op te gaan voor de Duitse economie, die volgens een nieuw onderzoeksrapport de voorbije jaren fors heeft geprofiteerd van de schuldencrisis in de eurozone. Meer zelfs, ook als Griekenland zijn schulden niet terugbetaalt aan de Duitsers, houden die er nog altijd winst aan over.

100 miljard euro over vijf jaar, of drie procent van het totale bbp van het land. Dat immense bedrag is wat Duitsland al heeft uitgespaard dankzij de schuldencrisis. Tot die conclusie komen alvast economen van het Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle (IWH).

De oorzaak voor de besparing is relatief simpel: een land dat geld wil lenen bij beleggers, betaalt daar rente op. Hoe populairder de lening, hoe lager die rente. En beleggers zijn de laatste jaren massaal overgestapt op Duits staatspapier, dat als erg veilig wordt gezien. De Duitse obligaties brengen dan wel minder aan rente op, maar ze geven tenminste de zekerheid dat investeerders hun geld zullen terugzien, wat een niet te onderschatten troef is in crisistijd.

Door de populariteit van de Duitse obligaties zakte de rente die het land moet betalen de afgelopen vijf jaar fors met ongeveer 300 basispunten. In sommige gevallen ging de langetermijnrente zelfs in het rood, waardoor beleggers een vergoeding moesten betalen om hun geld uit te lenen.

De Griekse premier Tsipras.
EPA De Griekse premier Tsipras.

Verband

Uit de studie moet bovendien ook blijken dat de renteschommelingen sterk afhankelijk zijn van de gebeurtenissen in de Griekse crisis. Bij slecht nieuws uit Griekenland daalde de Duitse rente, bij goed nieuws ging ze opnieuw hoger. Zo konden de Duitsers bijvoorbeeld profiteren van het Griekse referendum, waarin de hervormingsvoorstellen voor het land werden afgewezen. De winst ging daarentegen deels verloren toen premier Tsipras een week later toch met een akkoord instemde.

De besparingen voor de Duitse overheid zijn volgens de onderzoekers zo groot dat ze de kosten van de crisis en de leningen aan Griekenland ver overstijgen. "Zelfs als Griekenland zijn schulden niet kan terugbetalen, zijn de besparingen groter dan de kosten", zo luidt het in het rapport. Duitsland zou dan namelijk 90 miljard euro schade lijden (inclusief het geld van het derde noodpakket, waarover nog altijd onderhandeld wordt), wat nog altijd minder is dan de winst van de afgelopen jaren.

Duitsland is trouwens niet het enige land dat kon profiteren van de Griekse malaise. Ook de VS, Nederland en Frankrijk zijn volgens het rapport bij de gelukkigen.

Zelfs als Griekenland zijn schulden niet kan terugbetalen, zijn de besparingen groter dan de kosten