"Goed gesprek over handel tussen China en VS"

Robert Lighthizer,  Liu He en Steve Mnuchin tijdens een eerdere ontmoeting op 10 oktober.
REUTERS Robert Lighthizer, Liu He en Steve Mnuchin tijdens een eerdere ontmoeting op 10 oktober.
De Verenigde Staten en China zijn nader tot elkaar gekomen in het overleg over de eerste fase van een handelsakkoord. Dat meldden de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin in een verklaring na een telefoongesprek met de Chinese vicepremier Liu He.

Er is vooruitgang geboekt op meerdere fronten en de twee kampen zijn dicht bij het afronden van enkele onderdelen van het akkoord. De gesprekken worden nu op lager niveau voortgezet. Op korte termijn zou dan weer een telefoontje door de toponderhandelaars volgen.

Eerder deze maand meldde de Amerikaanse president Donald Trump al dat er een deal is gesloten met China over een beperkt aantal onderwerpen. China reageerde publiekelijk nog terughoudend op die aankondiging, met de mededeling dat er nog niets op papier stond en dat er niet zomaar ondertekend zou worden.

Vorige week zei Trump dat er waarschijnlijk handtekeningen kunnen worden gezet tijdens zijn geplande ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping op een conferentie in Chili volgende maand. In het akkoord zouden onder meer afspraken worden gemaakt over intellectueel eigendom, financiële diensten en landbouwgoederen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.