Geen onderzoekscommissie over LuxLeaks in Europees Parlement

Er komt geen echte onderzoekscommissie voor de Luxleaks-affaire.
AFP Er komt geen echte onderzoekscommissie voor de Luxleaks-affaire.
In een reactie op de LuxLeaks-affaire gaat de bevoegde commissie van het Europees Parlement twee rapporten opmaken over fiscale rechtvaardigheid in Europa. Een onderzoekscommissie, zoals de groenen en uiterst links bepleiten, komt er niet.

De fractieleiders van het Europees Parlement besloten vandaag de commissie Economische en Monetaire Zaken de opdracht te geven twee rapporten op te maken: een rapport waarin de fiscale praktijken van de lidstaten onderzocht worden en een rapport met een oproep aan de Europese Commissie om wetgevende voorstellen op tafel te leggen om belastingontwijking aan te pakken.

Onderzoekscommissie

De groene en uiterst linkse fracties ijverden voor de oprichting van een echte onderzoekscommissie, maar het lukte hen niet een kwart van de 751 Europarlementsleden warm te maken voor hun initiatief. "Deze rapporten zijn geen adequaat antwoord op dit schandaal", zei de groene fractieleider Philippe Lamberts, die campagne blijft voeren voor de oprichting van een onderzoekscommissie.

Zijn liberale collega Guy Verhofstadt pleitte eerst voor een speciale commissie, maar vond geen gehoor bij de twee grootste fracties, de Europese Volkspartij (EVP) en de sociaaldemocraten. Uiteindelijk raakte de traditionele Europese tripartite het dan eens over de opdracht voor de commissie Economische en Monetaire Zaken.

Luxleaks-affaire

Begin vorige maand publiceerde een groep journalisten onthullingen over de lucratieve belastingakkoorden die multinationals en rijke families in Luxemburg sloten. Daaruit bleek dat andere lidstaten miljarden euro's aan fiscale inkomsten verloren. De voorzitter van de Europese Commissie, de EVP'er Jean-Claude Juncker, was achttien jaar lang premier van Luxemburg.

Na de publicatie van LuxLeaks beloofde Juncker een voorstel te presenteren dat lidstaten zou verplichten om informatie over deze zogenaamde taxrulings uit te wisselen. Ook belooft zijn Commissie de onderhandelingen over een geharmoniseerde belastbare basis voor de bedrijfsbelasting een nieuwe impuls te geven.