"Fusie Suez GdF binnen zes weken beklonken"

De lang aangekondigde fusie tussen de Franse nutsgroep Suez en het Franse gasbedrijf Gaz de France (GdF) zal in de komende zes weken voltrokken worden, meldt het Franse dagblad Le Figaro. Beide partijen onderhandelen over de verplichte verkoop van bedrijfsdelen - Distrigas en SPE - die Europa hen oplegde.

Overname Distrigas
Suez onderhandelt met het Italiaanse ENI voor de overname van het belang van Suez in Distrigas (52,87 procent). GdF voert dan weer gesprekken met de Franse elektriciteitsproducent Electricité de France (EdF) voor de verkoop van een belang in elektriciteitsproducent SPE-Luminus, de tweede elektriciteitsproducent op de Belgische markt.

Advies vakbonden
Nu blijft het ook wachten op het advies van de vakbonden voor de fusie. Bij GdF is de ondernemingsraad die zich over de fusie buigt maandagochtend begonnen. De topman van het gasbedrijf, Jean-Francois Cirelli, zit de vergadering voor. Suezbaas Gerard Mestrallet zal de vergadering bijwonen als een antwoord geformuleerd is. Volgens de Franse wet is de inspraak van de werknemers nodig bij een fusie. Maar een negatief oordeel kan de fusieplannen evenwel niet verhinderen. De Franse zakenkrant Les Echos noemde eerder 7 juli als fusiedatum. (belga/vsv)