'Frietoorlog' met Zuid-Amerikaanse landen verontrust Belgische aardappelsector

photo_news
De aardappelverwerkende nijverheid in België is bezorgd over de mogelijke gevolgen van een handelsconflict met enkele Zuid-Amerikaanse landen. Dat meldt Belgapom, de beroepsvereniging voor aardappelhandel en -verwerking. Zowel Brazilië als Colombia menen dat Belgische bedrijven hun frieten uitvoeren tegen dumpingprijzen.

De Belgische aardappelverwerkers hebben in 2017 nochtans uitstekend geboerd. Vorig jaar werd 4,6 miljoen ton aardappelen verwerkt tot onder meer frieten, chips en kroketten. Dat was nog 3,6 procent beter dan in 2016, dat ook al een recordjaar was. De tewerkstelling in de sector groeide met 7 procent, goed voor bijna driehonderd jobs.

De organisatie vreest tegelijkertijd wel dat de groei kan worden bedreigd door een handelsgeschil met enkele Zuid-Amerikaanse landen. Zowel Brazilië als Colombia beschuldigen België, Duitsland en Nederland ervan de frieten op hun markt te dumpen tegen veel te lage prijzen. 

Noortje Palmers

In Brazilië zijn al invoerheffingen van kracht. Er loopt momenteel nog een juridische procedure om die heffingen aan te vechten, maar voorlopig is in die zaak nog geen uitspraak. In Colombia moet de regering nog beslissen of er heffingen opgelegd zullen worden. De beroepsvereniging vreest bovendien, op basis van mediaberichten, dat ook Peru bezig is met de voorbereiding van zo'n procedure.

Protectionisme

Belgapom ontkent in elk geval dat sprake is van dumpingpraktijken en zegt het slachtoffer te zijn van "protectionistische reflexen, die de internationale handel bedreigen". "De invoer uit België, Nederland en Duitsland wordt met de vinger gewezen voor de problemen met verse aardappelen op de eigen markt", zegt Romain Cools van Belgapom. 

De aardappelverwerkende nijverheid blijft intussen wel volop mikken op export. De vorig jaar opgestarte campagne om Belgische frieten te promoten in Zuidoost-Azië, gaat ook in 2018 en 2019 nog door. 

RV19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JEF JOOSSENS

  Het probleem hier in Brazilie is dat men maar 1 soort aardappelen heeft en die bevatten veel te veel water om als goeie frietaardappel gebruikt te worden. Als je diepvriesfrieten van hier eet dan proef je direct da slechte kwaliteit. De geimporteerde frieten van Belgie en Nederland zijn heel lekker en dat weet de consument ook. Geimporteerde frieten +/- 15 R$ - 2,5kg Frieten van hier +/- 13 R$- 2,5kg.

 • Dick van Aggelen

  Krijg ineens trek in een patatje oorlog.

 • Davy Struyf

  yves strubbe. mccain is van canada niet amerika

 • rik lagrou

  @mStrubbe Mc Cain heeft zeker 2 misschien wel meer fabrieken in Belgie waar Belgische friet aardappel tot frieten En ja er worden veel volle schepen met onze aardappel naar daar uitgevoerd te goedkoop zeggen de grote daar enkel om hun bevolking arm te houden als men hier 10 eurocentiem uitvoert of 0;05 €natuurlijk is niet enkel de bel ;maar ook andere die vroeger naar rusland maar door Europa de bel. nu ook duistland en polen ook hun markten overspoelen goedkoper dan onze

 • Gunter Vandenberghe

  yves strubbe , mccain heeft een fabriek in Oostende ...