“Europese taks op financiële transacties zou België 151 miljoen euro opleveren”

Shutterstock
Bij een eventuele invoering van een Europese taks op financiële transacties zou België op 151 miljoen euro aan inkomsten mogen hopen. Dat blijkt uit een Frans-Duits document dat enkele dagen geleden door de ministers van Financiën is besproken en dat de krant ‘Le Soir’ kon inkijken.

Het idee van een Europese variant op de Tobintaks gaat terug naar 2011, toen de Europese Commissie in de nasleep van de financiële crisis een voorstel in die zin lanceerde om de financiële wereld een bijdrage te laten leveren aan de schatkist. De lidstaten raakten het niet eens, maar Duitsland en Frankrijk hebben het idee nooit helemaal opgegeven. Ze onderhandelen er nog steeds over met acht andere lidstaten. 

Volgens een document van Berlijn en Parijs zou de taks in haar huidige vorm 3,4 miljard euro opleveren in de tien landen. België zou voor 151 miljoen euro aan taksen kunnen innen, maar ons land zou een beetje moeten afstaan aan Slovenië en Slovakije. Deze twee deelnemende zouden na aftrekking van de kosten helemaal niets overhouden. 

Het Frans-Duitse voorstel bestaat erin dat elk land minstens 20 miljoen euro ontvangt. Daardoor zouden Slovenië, Slovakije en ook Griekenland een compensatie moeten ontvangen. Dat zou dan moeten gebeuren met de opbrengsten van de landen die meer dan 100 miljoen euro zouden innen. Concreet gaat het om Duitsland (1,24 miljard euro), Frankrijk (1 miljard euro), Spanje (498 miljoen euro), Italië (478 miljoen euro) en België. België zou daarbij 2,5 miljoen moeten afstaan.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan geens

  en wat zou een taks op taks opleveren ? Dat zou pas geld opbrengen hier .

 • raf peeters

  Het woordje "zou" is geweldig ,voor dat die "zou" in werking treedt en "zou" opbrengen hebben ze al lang de zaak zo bijgesteld en achterpoort gevonden om van die "zou" een nul operatie te maken en blijft het bij "zou" dat uiteindelijk niks is blijkt achteraf ,hadden we dat al niet met die beweringen ,het "zou" zoveel geld opbrengen .

 • Steve Wildemeersch

  En dan verwonderd zijn dat mensen overstappen naar virtuele munten ... Het lijkt erop dat hoe meer je zelf moet doen ( lees homebanking), hoe meer je betaald...

 • Jan Sells

  dat is nu echt waar we zaten op te wachten: nog meer belastingen

 • patrick morel

  We komen wel een 15 miljard te kort. In een landje waar alles zeer duur is en de belastingen, lasten en boetes zeer hoog zijn, je moet maar kunnen, zo met geld gooien.