"Elke week stoppen in Vlaanderen 24 landbouwbedrijven"

Elke week zetten in Vlaanderen 24 landbouwbedrijven hun activiteiten stop. Dat heeft VTM NIEUWS gemeld. De informatie komt van vzw Wervel (afkorting van Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw) op basis van officiële statistieken. Ook Boerenbond bevestigt dat jaarlijks drie procent van de landbouwbedrijven ermee stopt, en dat al tien jaar lang.

De boodschap komt enkele dagen voor de 'International Fair Trade Day' van volgende zaterdag. "Het is niet alleen in het 'arme zuiden' dat de landbouwers het hard te verduren hebben", zegt Veerle Devaere, campagnecoördinator van Wervel. "Maar we willen niet blijven steken in negativisme. Er zijn nog genoeg mogelijkheden voor boeren die willen werken via de 'Community Supported Agriculture' (CSA)."

Volgens de kerncijfers Landbouw van de FOD Economie waren er in 2000 nog 61.926 landbouwbedrijven in België en in 2012 nog maar 38.559. "Er zijn nochtans mogelijkheden voor CSA-landbouw", zegt Devaere. "CSA-leden betalen vooraf 250 tot 300 euro per jaar en per gezinslid voor een jaar lang groenten en fruit. Als er teelten mislukken is dat minder erg, want er komt iets anders in de plaats."

"Landbouwers stoppen omdat ze geen opvolgers hebben, of omdat ze te kleinschalig zijn. Zoals in andere economische branches stijgen de kosten en dalen de marges", zegt de woordvoerster van Boerenbond (BB). Naast schaalvergroting is er ook een tendens tot kleinschaligheid, of het focussen op niches of op de zogeheten "korte keten".

"Boerenbond engageert zich via het 'ketenoverleg' om een duurzame relatie tot stand te brengen tussen de aanbieders en de ketens van de agro-voedingssector", zegt de BB-woordvoerster. "Cruciaal daarbij is het bekomen van een faire prijs voor de landbouwproducten."