“Einde van een gouden decennium”: Duitse economie gekrompen in tweede kwartaal

Angela Merkel op bezoek bij een fabriek van Siemens
AFP Angela Merkel op bezoek bij een fabriek van Siemens
De economie van Duitsland is in het tweede kwartaal gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau. De grootste economie van Europa kampt met de impact van de internationale handelsconflicten en de vertraging van de wereldeconomie. ING-econoom Carsten Brzeski spreekt over het definitieve “einde van een gouden decennium” voor de Duitse economie. 

Volgens het statistiekbureau kwam de krimp uit op 0,1 procent, tegen een groei van 0,4 procent in de eerste driemaandsperiode van het jaar. Economen hadden in doorsnee ook op een achteruitgang met 0,1 procent gerekend. Op jaarbasis kwam de voornamelijk op export gerichte Duitse economie tot stilstand, waar die in de voorgaande periode nog met 0,6 procent groeide.

Vooral de buitenlandse handel drukte op de economische prestaties. De uitvoer van goederen en diensten daalde sterk. Naast de aanhoudende handelsvete tussen de VS en China speelt ook onzekerheid over de brexit met name de Duitse industrie parten. De omvangrijke Duitse auto-industrie heeft daarnaast te maken met de overgang naar elektrische mobiliteit. Daartegenover trokken Duitse consumenten wel vaker de portemonnee voor allerhande aankopen, maar ook deze consumentenbestedingen lijken af te nemen.

Analisten van ING bestempelen de economische neergang in Duitsland als het einde van een gouden decennium. ING vindt de stagnatie niet het meest schrikbarende bericht gelet op de voorbije periode van sterke groei. Zorgwekkender is volgens de kenners de afzwakking van de binnenlandse economie. Op zowel de korte als de lange termijn zijn volgens de bank maatregelen gewenst. Zo zou Duitsland meer werk moeten maken van onder meer digitalisering, verduurzaming, energietransitie, infrastructuur en onderwijs.

Europa

Ondanks de krimp in Duitsland, is de economie van de eurozone in het tweede kwartaal, conform de verwachtingen van analisten, met 0,2 procent gegroeid. In vergelijking met een jaar eerder bedroeg de economische groei in de eurozone 1,1 procent. In de hele EU bedroeg de groei in het tweede kwartaal eveneens 0,2 procent, op jaarbasis 1,3 procent. 
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Geert Noels in De Morgen:"De bezorgdheid is dat Duitsland te weinig mee is met de nieuwe trends." "...en lijkt de (Duitse) auto-industrie de boot te missen als het aankomt op elektrische wagens, omdat ze steeds hard heeft ingezet op de verbrandingsmotor."

 • raf peeters

  Kijk zolang ze winst maken,niks aan de hand,maar als ze jaartje 10 miljoen minder hebben als vorige jaar spreekt men altijd van verlies of krimpen v de economie dat de markt ook wel eens verzadigd geraakt denkt men ook niet aan.Net zoals E wa-gens die ze door de strot rammen,milieu,lachertje,een E wagen,voor ie 1 km heeft gereden heeft ie zoveel CO2 uitstoot geproduceerd als een fossiele wagen die 8 jaar heeft rondgereden(batterij productie),cruises,vliegtuigen,containerschepen,nee nee geld

 • dirk claeys

  Heeft niet met de 60 tien of gouden jaren te maken, Trump beheerde werld, China bewerkt de wereld! Intresten min o,5o vandaag , banken en staat hebben onhoudbare schulden, crisis word onhoudbaar, iedereen gaat 10x armer worden , zelfs de armen vandaag!

 • Gino Vandenheede

  Hoe meer de de mensen consumeren hoe beter voor de economiem,maar de bevolking verdiend minder en minder en als je niets meer over hebt op het einde van de maand kan je ook niets uitgeven.

 • HUGO Wils

  Wacht maar tot wanneer de klimaatterroristen het voor het zeggen krijgen in Duitsland.Ze willen de ganse economie slopen en de rijkdom zogezegd herverdelen.De kosten om Duitsland tegen 2050 CO2 neutraal te maken worden op 7600 miljard euro geraamd!Als men dit omrekend naar België zal dit ons ca 1050 miljard euro kosten!